Üdvözli a Vasedény!

Apák napja, mert apa is csak egy van

 

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe,  korábbi bejegyzésünkben olvashattok róla hosszabban.  Most azonban az apákon a sor.  Sokan nem tudják hogy létezik apák napja,  pedig már a 20. század elején voltak országok ahol az anyák napja párjaként megtartották ezt a napot is. Az apaságot és a szülői szerepet ünnepelték ekkor. Ez egy világi ünnepnap, az apákra,  nagypapákra emlékeznek ezen a napon.  Magyarországon június 3. vasárnapján ünneplik az édesapákat. 

 

 

 

Az anyák napjához hasonlóan ez is egy mozgó ünnep, világszerte számos különböző dátumon tartják. Dél-Koreában május 8-án, Dániában június 5-én, Lengyelországban június 23-án, Vietnámban július 7-én, Braziliában augusztus második vasárnapján, velünk együtt pedig Argentínában, Bulgáriában, Kínában, Törökországban az USA-ban és Kanadában, valamint még sok más országban is. A nőnaphoz hasonlóan Amerikából indult ez az ünnep is.

 

 

Sonora Smart Dodd volt az ünnep kezdeményezője.   Az édesapja egy polgárháborús veterán volt, egyedülálló szülőként nevelte fel 9 gyermekét. A kezdeményezés lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyák napi ünnepségről.  Apja példáját látva úgy érezte, az édesapáknak is járna egy ünnepnap.  Édesapja születésnapján, június 5-én lett volna esedékes az ünneplés, de felkészülések hiányában a hatóságiak június 3. vasárnapján tartották az első apák napját 1910-ben. A hős apukához hasonló személyeknek köszönhetően széles körben ismert lett ez az ünnep.

 

 

Utóbbi években kereskedők alkalmazkodtak az apák napjára műszaki cikkeket és a szerszámokat nagyobb iramban vették a vásárlók.  Katolikus színezetet is kapott az évek alatt,  mert már tartja a katolikus egyház a hivatalos apák napját.  Néhány érdekességet is hoztunk. Ilyenkor bonyolítják le a legtöbb R beszélgetést,  amely egy olyan telefonhívás melynek költségeit a hívott fél  fizető fizeti.  Az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját,  míg más országokban egy hónappal és két héttel később van. 

 

 

Bizony az édesapák számára is készültünk néhány ajándékötlettel.  A férfiak nagy eséllyel szeretnek grillezni,  ide kattintva rengeteg grill közül válogathatnak. Egy remek borral nehéz mellélőni, hozzá egy remek pohárral pedig főleg! A pálinkafőzés is sok férfit érdekel,  készülékeink közül biztos meg találnák amit keresnek, rengeteg fajta pálinkafőző közül válogathatnak! Egy igazán erős kávé tökéletesen passzol egy erős férfihez,  így ezzel a minőségi kávéfőzővel a remek kávék készíthetőek.  Vannak olyan apukák, akik a konyhában is otthon érzik magukat, rájuk ezzel a válogatással gondoltunk.

 

 

 Boldog apák napját kívánunk minden kedves apukának!