Üdvözli a Vasedény!

Ánizs, bazsalikom, kurkuma?

Ánizs: aromája édes, a medvecukorra emlékezteti fogyasztóját. Ez azonban megtévesztő, nem édességek, hanem húsok fűszerezésére használják. Gyógyhatása is ismert, serkenti az emésztést.
Bazsalikom: főként tésztaételek készítésekor kerül elő, esetleg szendvicsek ízesítésekor. Zamata édesgyökérszerű, illata erős.
Babérlevél: ízvilága földes, így főzelékek, mártások ízesítéséhez alkalmazzák elsősorban. Nem szabad sokat önteni, rendkívül erős fűszer.

 

Cayenne bors: különlegesen erős fűszer, mely a szárított, őrölt chili paprikából készül. Levesek és parázson készült ételek fűszerezésére ajánlott, erős nagyon, magában ritkán használják.
Fahéj: édes és sós ételekben egyaránt finom, íze gazdag. Jól passzol paradicsomos, padlizsános ételekhez, de mi magyarok talán az almás pite ízét érezzük a szánkban, ha a fahéjra gondolunk.
Gyömbér: megosztó fűszer, fűszeres, zamatos, csípős. Húsokhoz, süteményekbe és teához is ajánljuk, kiváló a baktériumölő hatása. 

 

 

Kapor: gyógynövényes, markáns íze van, a tökfőzelék és a kovászos uborka mellett pácokat, halakat, burgonyát is kiválóan egészít ki.
Kömény: burgonyasaláta, savanyú káposzta mellé elengedhetetlen, de görcsoldó hatása miatt a hüvelyesekből készült főzelékekben is kiválóan állja meg a helyét.
Kurkuma: ételek színezésére is használják, íze földes. Húsokhoz, szószokhoz szokták használni, de teában is előfordulhat.
Lestyán: a petrezselyem és zeller könnyen összekeverhető ezzel a fűszerrel, főként leveseket ízesítenek ezzel. Íze intenzív, nem szabad sokat keverni az ételünkbe.

 

 

 

Oregánó: citromos, jellegzetes íze a mediterrán konyhához köthető, tésztákon, húsokon és pizzákon is kiváló az íze, paradicsomos ételekhez is ajánljuk.
Paprika: hazai ételeinket el sem tudnánk képzelni paprika nélkül. Szép színt, remek ízt ad leveseinknek, pörköltjeinknek.
Tárkony: íze az ánizséhoz hasonló, salátákhoz, csirkéhez, tenger gyümölcsihez és tojáshoz passzol ez a fűszer. És persze egy jó raguleves sem az igazi tárkony nélkül.
Zsálya: citromos, kissé mentolos íze erős, elég kevés is belőle. Kiváló főzelékfeltét is lehet, valamint a sütőtökkel különlegesen harmonikus íze lesz.

 


Ha beszerezte új fűszereit, mozsarak segítségével felípríthatja őket. Létezik gránit, fa és pocelán termékünk is. Utána pedig ajánlanánk fűszertartókat, melyek nem csak pratkikusak, de díszként is remekül funkcionálnak majd otthonában. Létezik állványos, rozsdamentes, asztali, forgatható, üveg és műanyag is.