Üdvözli a Vasedény!

Közeledik a gyereknap. Ön tudja?

Az emberek életében az egyik legnagyobb állomás a gyermekvállalás, a kicsi születése után pedig jó eséllyel mindenünket neki adnánk, ha attól jobban érezné magát. Gondoljuk hát most minden gyermekre! Sokan nem tudják, honnan is ered ez az ünnepnap, amit a világ számos országában hivatalosan tartanak. A nemzetközi gyereknap június elsején van, sok országban azonban mégsem ekkor ünneplik. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, április 23-án, majd 1925-ben Genfben, a Gyermekjóléti Konferencián.

 

 

Az ENSZ gyűlése 1954-ben javaslatot tett arra, hogy minden évben tartsák meg az egyetemes gyereknapot. Ennek eredeti célja az volt, hogy emlékezzenek a gyermekekre, az egymás közti megértésre, és a gyermekek jóléte érdekében folytatott tevékenységekre. Az eredeti javaslat úgy szólt, hogy minden ország aznap ünnepeljen, amikor igazán alkalmasnak érzi. Ezt az országok ki is használták, az anyák napjához hasonlóan ez is egy mozgó ünnepnap lett. 

 

 

Hazánkban már a 20. század első évtizedétől kezdve ünnepelték a gyermekeket, még ha nem is minden egyes évben. A húszas években vált rendszeressé, hogy május, vagy június valamelyik napján a gyerekeket ünneplik. 1931-től egy egész hetet ennek az ünnepnek szenteltek, ennek neve Nemzeti Gyermekhét volt. Az évek múlásával ez egységesebbé vált, 1950-től hazánk június elsején, majd 1953-tól május utolsó vasárnapján  tartották meg a gyereknapot.

 

 

Az anyák napjához hasonlóan ez a nap is a kedveskedésről szól napjainkban,  gyereknapi ünnepségek várják az odalátogatókat, vattacukor, műsorok, játékok, ajándékok várják a kicsiket és a nagyokat egyarát. Ez a nap nem csak a gyerekekről szól, hanem a családról is, az összetartozásról is. Sok szülő ajándékot vesz a gyermeknek, legyen szó apróságról, vagy akár egészen komoly dologról is. Ha esetleg nálunk vásárolna, kiváló ötlet lehet ez a gyerek tortaforma, egy a vidám jégkockakészítő, esetleg ez a színes pohárjelölő is.

 

Boldog gyereknapot kívánunk minden gyermeknek!