Üdvözli a Vasedény!

Pálinkafőzés? Otthon!

Boltból pálinkát? Na még mit nem!
Előző cikkünkben megismerkedhetett kicsit a pálinkafőzés fogalmával. Reméljük kedvet kapott hozzá, ha eddig még nem volt, mert most eláruljuk, mire kell figyelnie, ha saját otthonában készítené el erős italát.

 

A székely meg a fia az érett gyümölcsöket szedik össze a kertben. A fiú megkérdezi:
- Mi lesz ebből a sok gyümölcsből, édesapám?
- Hát, ha anyád meggyógyul lekvár, ha nem, akkor pálinka.

 

Majdnem ennyire egyszerű ez a dolog.
Kis odafigyeléssel finom pálinkát készíthet Ön is, segítünk, mik a legfontosabb lépések.

Az első lepárlás során még csak annyi a célunk, hogy a cefre levét lepároljuk, és elválasszuk a szilárd összetevőktől, illetve, hogy valamelyest  tömörítsük azt. Az így nyert folyadék neve az alszesz. Így az első lepárlás nem is bonyolult feladat, mindössze két dologra kell figyelnünk: a felhabzásra és a leégésre.
Minden cefre habzik, de ennek mértéke a gyümölcs fajtájától függ. Ha a kupoláig feljut a hab, annak hasznos térfogata, tisztító hatása csökken. Rosszabb esetben a páracsőbe is bejuthat, dugulást, balesetveszélyt is okozhat. Ennek legegyszerűbb elkerülési módja az, hogy a hasznos térfogat mintegy 70-80%-át használjuk csak ki. A másik megoldás a habzást gátló szerek használata.

 

A leégés elkerülésére is van megoldás, ez a pálinkafőző típusától függ. Ha dupla falú főzője van, kisebb az esély a lekozmálásra. A két fal közötti folyadék úgy vezeti a hőt, hogy egységesen melegedjen a cefre, így nem fog leégni.
Ha szimpla falú a készüléke, jobban oda kell figyelnie. Itt a cefrét közvetlenül alulról éri a hő, könnyebben leég. Erre beépített keverő, szendvics fenekű üst vagy akár leégésgátló rács lehet a megoldás. Emellett gondoskodnunk kell arról, hogy a cefrének mindig legyen leve, ezt akár vízzel is pótolhatjuk. Fontos a megfelelő hőszabályozás. A forralás kezdetekor használhatunk nagyobb teljesítményt, de a párolgás kezdetekor kezdjük el csökkenteni a fűtés teljesítményét.
Ha mégis megtörtént a baj, nagy óvatossággal távolítsuk le az odaégett szennyeződést, próbáljuk forró vízben feláztatni, vagy sütőporos vízben pihentetni. Semmiképpen se dörzsöljük erősen, ne kapargassuk, könnyen megsérül, karcolódik az alja és ez könnyen előidézhet leégést máskor is. 

Lépjünk tovább a második lepárlásra. Ennek célja az iható, kellemes aromájú anyagok elválasztása a kellemetlen, mérgező összetevőktől. Az elválasztásra az ad lehetőséget, hogy a különböző összetevők más más forrásponttal rendelkeznek. Emellett az alszeszt tovább tömörítjük.
Három részre szokás a párlatot szétválasztani. Az első párlatrész az előpárlat, ebben találhatóak a mérgező anyagok. Utána következik a középpárlat, ez maga a pálinka, és végül az utópárlat, ebben sok a kellemetlen ízű és szagú folyadék.

 

A középpárlatunk a pálinkafőzés után még ihatatlanul erős, többnyire 70-80 tf% közötti. Ha nagyon szeretnénk megkóstolni, csak hígítva tegyük, de ilyenkor még ne várjunk tőle túl sokat. A nyers pálinka karcos, kissé ízetlen, nem az igazi.
Ha igazán finom pálinkát szeretnénk, a középpárlatot még néhány hónapig pihentetnünk kell. A pihentetés azt jelenti, hogy napfénytől elzártan, maximum háromnegyedig töltött, zárt edényben tároljuk, és időnként megszellőztetjük. Ilyenkor ugyanis a középpárlatban található savak, az alkohol, valamint az oxigén elkezdenek dogozni, és egymással reakcióba lépve igen kellemes aroma anyagokat hoznak létre. Ezekkel az aromaanyagokkal a pálinkánk sokkal finomabb, teltebb ízű, simább, kellemesebb “italú” lesz. Bármennyire próbára is teszi a türelmünket a pihentetés, érdemes kivárni, mert a végére egy egészen más minőségű, sokkal értékesebb és élvezetesebb italt kapunk! Mivel a pihentetés során a szellőztetés hatására a házi pálinka valamennyit veszíthet az alkohol tartalmából, ezért a fogyasztási alkohol fokot mindig a pihentetés után állítsuk be!

Pálinkafőzőinket megtekintheti az alábbi linken: https://beston.hu/tag/product/list/tagId/114/?limit=96Végezetül egy dologról szeretnénk Önnek beszélni még, ez pedig a jogi háttér. Hazánkban szigorú szabályok szerint legális a pálinkafőzés, melyeket nem szabad elhanyagolnunk.
házi pálinkafőzés szabályairól a 2003. évi CXXVII törvény 2010-es módosításai rendelkeznek, amelyeket a Magyar Közlöny 2010. évi 132. számában olvashatunk részletesen.

"A pálinka zárjegy alkalmazásáról a Pálinka törvény rendelkezik. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) hatálya alá tartozó, egyéb alkoholos italokra/ szeszes italokra alkalmazandó zárjegytől színében eltérő zárjeggyel ellátható a forgalomba kerülő pálinka és törkölypálinka. Pálinka-zárjegyet kizárólag pálinka és törkölypálinka előállítását, palackozását vagy tárolását végző személynek a megrendelésére ad a vámhatóság, a Jöt. rendelkezéseinek betartása mellett. A Jöt. tartalmazza továbbá az otthoni pálinkafőzés adózási szabályait is, amely alapján évente, saját fogyasztásra, egy háztartásban adómentesen főzhető 50 liter párlat és ezen mennyiség után bérfőzés esetén sem kell adót fizetni."

 

Bővebb információt erre a linkre kattintva kaphat: https://portal.nebih.gov.hu/-/palinka-termekek