Üdvözli a Vasedény!

Közeleg a húsvét. Ön is várja?

 

A húsvét a keresztény emberek legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint pénteki keresztre feszítése után Jézus a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalált halt, de ezzel nem szabadította fel a világot a rossztól, ám minden ember bűnét megváltotta. Feltámadott, legyőzte a halált. Más vallásúak is ünnepelnek ekkotrájt, a zsidók az egyiptomi fogságból való szabadulást ünneplik. A húsvét ezek mellett egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején lévő termékenységi ünnepekkel is. Ezek alappillérei a feltámadás, újjászületés.

 

 

 A húsvét Jézus sivatagi böjtjének tiszteletére tartott 40 napos böjt lezárása. A húshagyó időszak után ekkor lehet először húst fogyasztani. A virágvasárnappal induló ünnepi időszak egészen pünkösdvasárnapig tart. A virágvasárnap készíti elő a három napos lutirgiát, ez a Jeruzsálembe való megérkezés napja. Pünkösdvasárnappal zárul ez az ünnepkör, ez a húsvét utáni hetedik vasárnap, ekkor a Szentlélek kiáradását ünnepelik a keresztények. Idén húsvét dátuma április 12-ére esik.

 

Most pedig ejtsünk pár szót a húsvéti hagyományokról. Fontos mozzanata a húsvéti ünnepségnek a virágvasárnapi barkaszentelés, mely egészséget hoz a házra. Nagyombaton az első harangszóra kiszaladtak az emberek a kertbe, megrázták a gyümölcsfákat, annak reményében, hogy nem lesz rossz a termés. Húsvéthétfő a locsolkodás napja, a víz tisztító és termékenyítő hatása miatt alakult ki ez a népszokás. A férfiak házról házra jártak, meglocsolták a nőket, akik ajándékul piros vagy hímes tojást adtak. Napjainkban nem minden család tartja ezeket a szokásokat, de a húsvéti sonka, tojás, sütemények kevés család asztaláról marad el.

 

 

Ajánlanánk Önnek termékeket, hogy színesebb legyen a húsvétja. Szilikon sütőformáinkkal hangulatos, aranyos tortákat készíthet nyúl  formában. Nem csak piskóta sülhet, csokit is formázhat ám, nyuszisat, és tojásosat. Elengedhetetlen része a húsvétnak a kalács is, ebben a sütőformában pedig különösen könnyű elkészíteni. Nyúl formájú kekszet sütne, de nem biztos az arányokban? Ezzel a konyhai mérleggel pontosan kimérheti a hozzávalókat. Ezek könnyű összedolgozásához kiváló ez a keverőgép.

 

Nem csak az édesszájúakra gondoltunk. Nem szabad elfelejtkeznünk a sonkáról. Több háztartásban kuktában készül a sonka, hoztunk ehhez egy válogatást. Ha puhára főtt, természetesen fel kell szeletelnünk, ehhez pedig kiváló ez a sonkaszeletelő kés. Lassan már a konyhában nem marad dolga a háziasszonyoknak. Egy szép váza segítségével az asztalra is varázsolhat némi húsvéti hangulatot pár szál barkával, virággal. A locsolókat ezek után bátran kínálhatják sonkával, tojással, kaláccsal, de egy kupica erőssel is!

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!