Üdvözli a Vasedény!

Melyik gyümölcsöt együk előbb?

Bizonyára Ön is szereti a gyümölcsöket, főleg ha azok frissek, érettek. Lassan kezdődik a nyári szezon, a piacra kilátogatva sok finom gyümölcsöt beszerezhetünk. Ezek frissen fogyasztva,Aki pedig szeretne otthonában is nevelni termő növényeket, és lehetősége is van rá, még nem késett el teljesen. Eperpalántákkal tömve vannak a piacok. A friss gyümölcsök leszüretelése igazi öröm minden gyermek és felnőtt számára, a gümölcsök zamatos íze felidézheti a gyermekkor vidám pillanatait is.

 

 

Első állomásunk legyen az eper. Tulajdonképpen a köznyelv hívja csak epernek, a szakmai elnevezése szamóca. Az epret szinte minden létező országban termesztik, nagyon jól alkalmazkodik minden talajhoz. Évelő növény, tőrózsát fejleszt. Megtermékenyülésétől számított 26-30. nap körül érik be a termése, mely szedése a délelőtti órákban ideális.  Felhasználását tekintve sokrétű, alkalmas a közvetlen fogyasztáson kívül lekvárkészítésre, sütésre, szörp főzéshez, valamint bólé és gyümölcsbor előállításához is.

 

Haladjunk tovább a Boldogasszony csipkéjével, azaz a málnával. Ez egy Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, nagyjából 2 méter magas félcserje. A gyümölcsök 30-40 nap alatt érnek be, vízigényük magas, öntözést igényelnek. A vitamintartalma kiemelkedően magas, kompótként, lekvárként, szörpként érdemes fogyasztani annak, aki nem nyersen szeretné. Alkalmas azonban bor készítésére is a málna. 

 

 

A cseresznyvel folytatnánk.  Ez a rózsafélék nemzetsége,  csonthéjas gyümölcs.  Jellegzetessége, hogy virágai nem magányosan állnak, hanem kettő öttagú csomókban tömörülnek. A cseresznyét a római birodalomban fedezték fel,  ekkor exportálták is már Európába. A cseresznyefa virágzása a jó idő hírnöke,  nemcsak a gyümölcsöket várhatjuk a virágok megjelenésével,  hanem a nyarat is. Magyarországon az egyik legkedveltebb koranyári gyümölcs. Főként nyersen fogyasztják, de süteményekben, levesben is kiváló.

 

 

Végezetül a ribizliről, ribizkéről írnánk. Főleg az északi félgömb területein őshonos a ribizli,  a legtöbb fáját termésért termesztik,  ilyen a vörös ribiszke vagy az egres,  de dísznövényként és ismerhetik.  Egy-másfél méter magasságú cserje, esetleg fa, hajtásai gyakran tüskések. A beérett ribizlit frissen, cukrozva eszik a legtöbben, de ez a gyümölcs is kiváló süteményekbe is egyaránt.

 

 

 

Bejegyzésünk  végén ajánlanánk Önnek néhány terméket.  A frissen szedett gyümölcsöt szedett gyümölcsöt ebben a szűrőben könnyen lemosható,  ezen smoothie mixer segítségével finom italokat készíthet belőle.  Ha esetleg süteménybe keverné a gyümölcsöket,  itt ez a remek keverőgép,  majd egy sütőforma.  Amennyiben esetleg pálinkát főzne, oldalunkon garantáltan megtalálja az Önnek tetsző főző berendezést is.