Üdvözli a Vasedény!

Öntöttvas edény és zománcozott edény kisokos

A zománcozott edények gyártása nem csak nagyapáink idejében volt elterjedt! A zománcozás egy olyan technika, melyet már több mint 2000 éve használnak. A régi időkben főleg dekorációt és ékszereket készítettek segítségével, nem pedig edényeket. A zománc lényegében kerámia olvadék, mely az üveghez hasonló. De csak részben! Ha kemencében minimum 600 - 800°C-on kiégetjük, akkor egy sima védőréteget képez, amely nagyon ellenálló. Néha nem könnyű eligazodni a zománcozott edény, öntöttvas edény, alumínium edény, teflon edény, kerámia edény és az acél bevonatú konyhai eszközök világában. Ismerjük meg most a zománcozott edényt és annak tulajdonságait!


A zománc előnyei és hátrányai
Mikrózni sajnos nem lehet bennük, cserébe megtanulhatunk velük főzni. A zománc egy olyan savaknak ellenálló bevonat az edényeken, amely higiénikus és korrózióálló. Ugyan a zománc tapadás- és rozsdásodásgátló bevonat az edényen, mivel hamar felmelegszik, főzés közben érdemes figyelni, nehogy odakapjon benne az étel. A rozsdamentes edény egyetlen hátránya, hogy hamar odaég benne az étel ha nem figyelünk kellőképpen. Magyarországon nagy tradíciója van a zománcozott edényeknek. Talán nem is hinnénk, de sok háztartásban még ma is használják! Néhány darab akár több mint 50 éves is lehet. Melyik rozsdamentes edény bír ki manapság ennyit? A zománcozott edényeket még ma is tradicionális módon készítik. A zománc nem káros az egészségre és karbantartása is egyszerű. Mosogatószerrel és vízzel hamar tisztára tudjuk mosni.

 

Rozsdamentes edény
A teflon mellett manapság szinte minden háztartásban megtalálható. Előnye, hogy ellenáll a korróziós hatásoknak, így hosszabb ideig is használható és könnyen tisztítható, nem lép reakcióba az ételeinkkel. Hátránya, hogy egyenetlenül melegszik fel benne az étel, így könnyebben odaéghet. Kivéve, ha az edény többrétegű könnyűfémből készült, akku termikus aljjal rendelkezik. Ebben az esetben gyorsan felmelegszik, egyenletesen eloszlatja a hőt az edény felületén, és energiatakarékos is. Végezetül pedig a  kerámia edényről írnánk. A kerámiaedények nagy agyag- vagy szilikáttartalmú szervetlen anyagok keverékéből, esetleg kis mennyiségű szerves anyag hozzáadásával előállított edények, amelyeket formázás után kiégetnek. Lehetnek zománcozottak, mázasak, illetve festettek.