Üdvözli a Vasedény!

Paella? Tisztázzuk le most!

Először is tegyük tisztába a paella fogalmát. Eredetileg a rómaiak és arabok hatására alakult ki ez a szó. A rómaiaktól származik az étel elkészítéséhez szükséges jellegzetes serpenyő, az arab kultúrából pedig a rizs, ami az étel alapanyaga. Más hagyomány szerint a paella a Valencia melletti Abufera-tó környékéről származik. Itt főzték először, eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból. A mai paella valenciana alapja a csirke- vagy nyúlhús, a paella marinera pedig a tenger gyümölcseiből készül. A rizs adja az ételbe kombinált köretet, ezt pedig a hívő spanyolok kereszt alakban teszik mindig a serpenyőbe.

 

 

A paella tulajdonképpen egy egytálétel, amit fedő nélkül készítenek egy kétfülű serpenyőben. Ez széles, kerek, alja pedig lapos. Az étel az edényről kapta a nevét.
Főzés közben tilos megkeverni az ételt, ezért fontos az egyenletesen magas hő, fatüzelés. Az edény kialakításának köszönhetően a víz minél hamarabb el tud párologni az ételből.

 

 

 

 

A paellarizs a rizottórizshez hasonlít, de máshogy veszi fel a vizet, ezért nem mindegy, milyen rizst választunk. Az ételt főzhetjük csak zöldségekből is, de az imént említett húsos ételek jobban elterjedtek. Jellemző összetevő a sáfrány, mely sárgává színezi a rizst, és a chorizo, pikáns spanyol kolbász. Kifelejthetetlen a hagyma, fokhagyma, a színes kaliforniai paprika és a pirospaprika is. Régebben egyenesen a serpenyőből fogyasztották az emberek, saját kanalukkal, kintről befelé haladva. Manapság viszont ünnepi ebédként fogyasztják inkább, ez az összejövetelek fénypontja.

 

 

 

Engedje meg, hogy eláruljuk önnek az igazi spanyol, málagai paella receptjét.

                                                                                 

200 g kerek szemű rizs (kb. egy nagy bögrényi)
2 csirkecomb, darabolva
1 liter csirkehúsleves
1/4 liter fehérbor
fél zöld spanyol sütnivaló paprika, fél piros kaliforniai paprika
fél hagyma, 2 fokhagymagerezd
4 evőkanál paella fűszerkeverék, + sáfrány, ha túl fakó lenne a paellánk
2 db paradicsom hámozva és kimagozva
                                                                           olívaolaj, só bors, citrom a tálaláshoz

 

Első lépésként a hagymákat hámozzuk meg, aprítsuk fel. A fokhagymát egyelőre tegyük félre, mossuk meg a kétféle paprikát, aprítsuk fel azokat is. Vegyük elő paella sütőnket, hevítés után tegyünk bele némi olajat, és mehet is bele a vöröshagyma, majd a paprika. A foghagymát kicsit később adjuk hozzá, könnyen leég. 5-6 perc párolódás után hozzáadhatjuk a sózott, borsozott csirkecombokat. Mivel magas hőfokon dolgozunk, amikor a hús kis színt kap, hozzáadhatjuk a foghagymát és a paradicsomot is. 5-6 perc után ráöntjük a bort, hagyjuk elfőni az alkoholt. Ezután a húsleves 3/4-ét a serpenyőbe öntjük, lejjebb vesszük a lángot, és beletesszük a rizst. A fentebb említettek alapján nem kevergetjük, hagyjuk főni. Kedvünkre fűszerezhetjük. A rizs nagjyából fél óra, háromnegyed óra alatt fő meg. Ha a rizs 90%-ban megfőtt már, a csirke pedig puha, zárjuk el a tűzhelyet, hagyjuk érlelődni ételünket.



Reméljük Ön is kedvet kapott ehhez a remek ételhez, és kipróbálja otthonában is. Ha nincsen még paella edénye, válogasson oldalunkon.

 

A recept forrása: HelloMagyarok