Üdvözli a Vasedény!

Itt a pünkösd, hogyan ünnepeljük?

A pünkösdöt sok-sok népszokás kíséri, összeszedtünk Önnek néhányat. Az egyik legelterjedtebb a májusfa állítása. Magyarországon nagy részén május elsején állítottak májusfát, ezeket sokfelé pünkösdkor bontották le. A májusfa, és a zöld ág a természet megújulásának a szimbóluma, és gyakran az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmes ajándék is. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a leányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Szép, színes szalagokkal díszítették. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fájuk, ennek a kidöntését ünnepség és táncmulatság kísérte.

 

A tavaszköszöntéssel folytatnánk, már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítésének lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat. Ezeknek a bodza, jázmin, pünkösdirózsa ágaknak az esetlegesen házba csapó villámok lehárítása a feladata. Választottak pünkösdi királyt is, ekkor ügyességi versenyen kiválasztották a megfelelő fiút, aki később a többieket vezethette, minden ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott. Ez a tisztség egy hétig tartott. A lányokról sem felejtkeztek el, több idősebb körbevitte a faluban a legszebb, legkisebb lányt, jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt húztak ki.

 

Az egyik legfontosabb Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A csíksomlyói búcsú a 15. századból ered. A hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felsétáltak a két Somlyó-hegy közé. Ez a népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé vált az évek alatt. Hungarikummá nyilvánította a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet a Hungarikum Bizottság, elismerve annak egyedi, vallásos és közösségösszekovácsoló jellegét. 

 

A pünkösdi hagyományok közé tartozik a párválasztás is. Ilyenkor gyakran szerveztek bálokat a falvakban, Kalotaszegen például háromnapos táncot rendeztek. Csallóközben vámkereket állítottak, a bírságokból, vámból szerzett pénzt közösen mulatták el. Az udvarlási szokások közé tartozott az is, hogy a legények pünkösd hajnalára pünkösdi rózsát tettek a leány ablakába, vagy például Egerben a legény egy 8-10 éves, ünneplőbe öltözött kislánnyal mátkatálat küldött a választott lánynak, melynek közepén koszorúba font kalács és egy üveg bor volt kendővel letakarva. Ha lánynak is tetszett a legény, hasonló tálat küldött vissza. 

 

 

Végezetül ajánlanánk Önnek néhány terméket, mellyel könnyebben ünnepelheti otthonában a pünkösdöt. Mivel a kalács gyakran szerepel pünkösdi asztalokon, így ebben a keverőtálban könnyen elkészítheti a tésztáját, ebben a sütőformában pedig készre sütheti.  A borról sem sabad megfelejtkeznünk. Ehhez ajnálanánk egy remek mechanikus és elektromos dugóhúzót is. Ha kibontotta az üveget, szüksége lehet poharakra, ezek a borospoharak pedig kiválóak lennének a célra. Az asztal éke lehet egy szép váza is, tele pünkösdirózsával.  


Kellemes ünneplést kívánunk mindenkinek!