Üdvözli a Vasedény!

Szüretelni jó!

A legtöbb téli alma szeptember első hetében érik be. Ezt a gyümölcsöt nem teljesen érett állapotában szedjük le, hanem korábban. Ez által sokkal tovább és jobb minőségben tárolhatjuk. Fontos tudnunk, mikor van itt az almaszüret ideje. A gyümölcsöt bátran leszedhetjük, ha elérte a fajtájára jellemző méretet, színt, ha a magja barna és ha egy csavarással könnyen leválasztható a termőnyársról. Fontos tudnunk azt is, hogyan szedjük le az almát helyesen. A fa belsejétől, alulról kell haladni fokozatosan felfelé, kifelé. Így a lehető legtöbb gyümölcsöt megóvjuk a lehullástól, sérüléstől. A már leszedett almát +1-2 °C-on érdemes tárolnunk, a légtér páratartalma pedig 85-90% körül legyen. A félretett gyümölcsből készíthetünk kompótot, almabort és pálinkát is. Ez utóbbihoz az egészséges almákat daráljuk le, tegyük műanyag hordóba, és napi két-három alkalommal keverjük meg. 20°C-on nagyjából 7-8 nap alatt fejeződik be az erjedés. Ez után a lekvárszerű cefre készen áll a főzésre.

Nem biztos benne, hogyan induljon el pálinkafőzés terén? Olvassa el korábbi cikkünket.


Vessünk egy pillantást a körtére. A szüret időpontja több számítástól is függ, ha ezek nagyjából egy időre esnek, ideje szüretelni. Fontos, hogy jókor szedjük le ezt a gyümölcsöt, mert gyors az érése. Ha túl korán szedjük le, vagy rosszul tároljuk, nem következik be az utóérés, a gyümölcs színe, állaga, íze sem lesz megfelelő, összefonnyad. Tartós tárolásnál 70-75%-os állapotban éri meg szüretelni. Ha közvetlenül akarjuk fogyasztani, várjuk meg a 80-90%-os érettséget.
A körtét csak kézzel szabad szedni, figyelni kell a kocsányra, ne sérüljön, különben nagy gyümölcssérülést okozhat.
A Vilmos körte a körték királya, nem véletlenül készül pálinka körtéből is, ám fontos, hogy csak a kellően érett gyümölcsből készülhet zamatos ital.

 


Nem szabad elfelejtkeznünk a szilváról sem. Július végétől egészen szeptember végéig válogathatunk a nekünk tetsző fajták között. A július második felében beérő lepotica szilva nagy, tojásdad, kék színű. Friss fogyasztásra való, ám íze nem különösebben ízletes. Három héttel később érik a „bőtermő” nevű testvére, mely klasszikus, hosszúkás formájú, ízletes. Augusztus végén szüretelhetjük a Stanley-t, mely hosszúkás, hamvas. A penyigei kék édes, aromás, kiváló pálinka- és levár alapanyag. Utak mellett gyakori a cseresznyeszilva, mely lédús, alkalmas pálinkafőzésre, akárcsak a kökényszilva. A legtöbb szilvát nem frissen, hanem aszalva, szárítva, befőzve, elrakva fogyasztjuk, de előkerül a szilvásgombóc és a pálinka is. 

 

 

És akkor végezetül beszéljünk a szőlőről, hisz erről szól valójában a szüret. Az egész éves munka a borok minőségének kulcsa, nagyon fontos az is, hogy a szüret megfelelően történjen. Vidéktől és fajtától függően más időpontokban kezdődik meg a szüret. A borász döntése is az időpont, hiszen ettől is függ, hogy édes, száraz vagy fehérbor készül belőle. Ehhez mérten vizsgálják meg a cukor- és savtartalmát, majd a legoptimálisabb időben szüretelik csak. Fontos még az időjárás is, napfény és meleg hiányában nem termelődik több cukor, száraz, napos idő esetén pedig vizet veszít, töpped a szőlő. A fürtöket sok helyen gépi szürettel szedik, ez alaposabb, kíméletesebb, mint a kézi szüret. Azonban kisebb telkeken, vagy meredek lejtőkön szőlőmetsző késsel, metszőollóval vágják le a fürtök nyelét, és a termést puttonyba teszik.