Üdvözli a Vasedény!

Torkoskodjunk együtt csütörtök alkalmából!

A farsangról már hoztunk Önöknek egy bejegyzést. Mostani posztunkban annyit elevenítenénk fel, hogy idén, 2020-ban február 26-áig tart, hamvazószerda napjáig. Ahogy a farsang is, úgy a torkos csütörtök is mozgó dátum, minden évben más napra esik. Ezek a dátumok a húsvétot megelőző negyven napos böjttől függnek. Hamvazó szerda legkésőbbi időpontja március 10. lehet. A farsang hosszúsága ennek fényében a húsvétvasárnaptól függ, ebben az évben ez április 12-ére esik.

   

 

A farsang utolsó napja a húshagyókedd, ez az elnevezés a böjt kezdetét jelzi. Az ezt követő nap a hamvazószerda. Ez a nap nem mástól függ, mint húsvétvasárnap napja. Ettől a naptól kell visszaszámolni, a vasárnapok kivételével természetesen a negyven napot, így határozható meg a nagyböjt időszakának kezdete és maga a hamvazószerda is. Az egy napos böjt után felfüggesztik a böjtöt, és torkos csütörtök következik.Ez a nap a hagyomány szerint a farsangi maradékok elfogyasztásának napja. Szokták tobzódó csütörtöknek, de zabáló csütörtöknek is nevezni.

 

 

 

Ezen a napon tulajdonképpen fontos volt, hogy zsírban gazdag, de a farsangi időszakhoz is kötődő ételeket fogyasszanak, ilyen volt például a fánk. Ezen kívül megengedett volt a szokásosnál mohóbban étkezni. Ezzel készültek fel az emberek a böjtre, még egy utolsót bűnözhettek a hosszú önmegtartóztatás előtt. Az ételek elfogyasztása utána az asszonyok alaposabban mosták el az edényeket, hogy nehogy hús, esetleg zsír maradványa maradjon valahol, és az belekerüljön a böjt alatt főzött ételekbe.

 

 

 

 

Hazánkban ezt a hagyományt 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére felelevenítették, azóta ilyenkor az akcióban résztvevő éttermekben és vendéglátóipari egységekben féláron fogyaszthatnak a vendégek. A Vasedény is gondolt a torkoskodni vágyókra, mi ezen a héten kínálunk remek akciókat evőeszközökre, evőeszközkészletekre. Ajánljuk ezt a szatén evőeszközkészletet, mely otthoni használatra és ajándékba is kiváló. Esetleg ezt a prémium minőségű Berndorf készletet, mely letisztult, kiváló termék. Nézzen szét oldalunkon :)