Üdvözli a Vasedény!

Hűséges társunk, a kukta!

Kezdjük egy kis történelemmel, hisz a kukták múltja régre nyúlik vissza. Már az alkimistákat is összekötik a kukta használatával, ekkor még nem az ételek, hanem a mérgek főhettek benne. Működését pedig robbanással egybekötött balesetekkel magyarázták. Ez a teória egyszerűsödött, a 17. századi termodinamikai kutatások során a gőzgépek mellett előkerültek hasznos gépezetek is, mint a lábakon álló gyorsfőző, magas nyomáson működő edény. Egy francia fizikus is a dugattyús gőzgépekkel kísérletezett, eközben megalkotta a mai kukta elődjét, ezzel berobbantva a konyhai főzés fejlődését. Az úgynevezett Papin-fazék lényege, hogy a víz forráspontja a nyomás alatt megemelkedik, így a főzési idő lerövidül, a gőz nem tud távozni. Ez kevesebb vizet és energiát is jelent, magasabb a hőfok és a vitamin- és ásványianyag is. Az évtizedek, évszázadok alatt hatalmas változásokon ment keresztül a kukta, mint konyhai eszköz. Az első alumínium példány „Thermo-Chef” 1896-ban debütált Indianapolisban, ekkor még lábakon. Végül 1938-ban Alfred Vischler alkotta meg a Magyarországon ma is használatos kuktát.

 

 

 

 

Sok háziasszony fél használni ezt a praktikus eszközt. A hagyományos, régebbi kuktákkal valóban történtek néha balesetek, de napjainkban a gyártók különös figyelmet szentelnek ennek a problémának, robbanásbiztos a legtöbb piacon lévő termék. Amennyiben betartunk néhány alapszabályt, könnyen elkerülhetjük a gondot. Fontos, hogy a gőznek legyen helye, csak kétharmadig töltsük a kuktát. Ellenőrizzük, jól zártuk-e le. Fontos, hogy a kukta kinyitása előtt csökkentsük a bent lévő nyomást. Ezekre ha figyelünk, nem történhet otthonunkban baleset.

 

 

 

Most pedig vegyünk szemügyre néhány kuktát. Először mutatnánk pár hagyományos típust. A Perfect Home és a Maxstar kuktái hagyományos kialakítású, nyeles kukták. Anyaguk rozsdamentes, időtálló. Ha modernebb terméket vásárolna, nem mehetünk el az Alza márka mellett szó nélkül. Gyártanak füles és nyeles kuktákat is, modernebb dizájnnal. Az Omega nevet viseli a nyeles termékcsalád, a Space nevet pedig a füles. Ezek működési elvükben hasonlóak, kezelésük a fogantyút illetően más csak. Ezek is rozsdamentes acél termékek, könnyű hozzájuk különféle alkatrészt találni szükség esetén. Amennyiben fontos számára az extra biztonság, válassza a Tefal kuktáját, mely 5 bizonsági biztosítékkal van ellátva. Ha pedig esetleg egészen prémium termékre vágyna, a Bosch AutoCook sütőedény is ideális lehet az Ön számára, használata egyszerű, biztonságos, és nem csak kuktaként használható, sütni egyaránt tud benne. 

 

 

 

Nem csak megkönnyítheti a kuktával mindennapjait, hanem egyenesen órákat spórolhat. Nem mindegy, hogyan állunk neki ételünk készítéséhez, de kis gyakorlással szinte bármilyen ételt villámgyorsan elkészíthet a segítségükkel. Gondoljuk csak a húsvétra. Egy húsvéti sonka alapesetben két órán át fő, ha a súlya megegyezik ezzel a számadattal. Ez a mai rohanó világunkban nem fér bele minden háztartásban, azonban egy megfelelő kukta segítségével ez az idő akár 30-45 percre is lerövidíthető. És így nem csak időt, de energiát, pénzt is spórolt.