Üdvözli a Vasedény!

Alza Kukta 12 liter hagyományos Melisa 00170012

Alza Kukta 12 liter hagyományos Melisa 00170012

Kattintson a képre a galéria megnyitásához

További képek

Alza Kukta 12 liter hagyományos Melisa 00170012
48 990 Ft

Elérhetőség: Raktáron!

Termékszám: 00170012

Alza

Megnézem az összes Alza terméket

- Kiváló minőségű rozsdamentes kukta, amely felére, vagy negyedére csökkenti le a főzés idejét.
- A kukta technológiájának lényege, hogy egy lezárt edényben elkezdjük hevíteni a vizet, a gőz nem tud távozni, így az edényben egyre nagyobb lesz a nyomás. A főzési hőmérséklet nő, és egyre magasabb ponton válik gőzzé a víz. 
  Az alapanyagok így sokkal gyorsabban megpuhulnak, az étel hamarabb készül el, mint a hagyományos főzéskor. 
- Anyaga: rozsdamentes acél, műanyag
- Mérete26 cm
- Űrtartalma: 12 liter
- Használható gáz, elektromos, kerámialapos  és indukciós tűzhelyen
- Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát!

Leírás
A Vasedény hivatalos webáruháza!

Alza Kukta 12 liter hagyományos Melisa 00170012

- Kiváló minőségű rozsdamentes kukta, amely felére, vagy negyedére csökkenti le a főzés idejét.
- A kukta technológiájának lényege, hogy egy lezárt edényben elkezdjük hevíteni a vizet, a gőz nem tud távozni, így az edényben egyre nagyobb lesz a nyomás. A főzési hőmérséklet nő, és egyre magasabb ponton válik gőzzé a víz. 
  Az alapanyagok így sokkal gyorsabban megpuhulnak, az étel hamarabb készül el, mint a hagyományos főzéskor. 
- Anyaga: rozsdamentes acél, műanyag
- Mérete26 cm
- Űrtartalma: 12 liter
- Használható gáz, elektromos, kerámialapos  és indukciós tűzhelyen
- Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát!

 

TANÁCSOK A FŐZŐ BIZTONSÁGOS HASZNÁLATÁHOZ

A balesetek elkerülése érdekében figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Minden egyes használat előtt ellenőrizze a nyomásszabályozó szelep, a biztonsági szelep és a gumi szigetelőpánt állapotát a “Főző lezárása” részben foglaltak szerint.

Semmi esetre se módosítsa a fent felsorolt biztonsági elemeket. Amennyiben nem biztos biztonságos működésükben, forduljon az értékesítőhöz vagy a kijelölt márkaszervizhez. Amennyiben valamelyik alkatrész cseréjére lenne szükség, győződjön meg róla, hogy a csere eredeti ALZA alkatrésszel történik, amelyet mindig a gyártó általi eredeti csomagolásban forgalmaznak. A nem eredeti alkatrészek felhasználásával elveszik a garanciajog és a gyártó nem vonható felelősségre.

A felhasználandó folyadék minimális mennyisége (víz, húslé, bor) 1/4 liter. Ily módon biztosítható a gőzáramlás és elkerülhető a főzőmeghibásodása.

A főzőbe önthető folyadék mennyisége maximum a főző 2/3-ig érhet. Ha olyan ételeket készít, amelyek főzés közben habot képeznek, vagy megdagadnak, mint például a húsleves, rizs vagy zöldségek, célszerű a főzőt legfeljebb

1/2-ig tölteni. Ily módon elkerülhető, hogy a főző kinyitásakor a forró étel kifröccsenjen, és égési sérüléseket okozzon.

Amikor szilárd ételt készít, győződjön meg arról, hogy nem gátolják a biztonsági elemek működését. Vegye figyelembe, hogy bizonyos ételek főzés közben megdagadnak. Amikor bőrös húsokat készít, mint például a marhanyelv, stb, ne szúrjon a húsba, mert a kifröccsenő gőz megégetheti.

Amikor pépes ételt készít, mint például a lencse, rázza meg néhányszor a főzőt, mielőtt kinyitná, nehogy a kifröccsenő gőzbuborékok égési sérüléseket okozzanak.

Soha ne próbálja erővel kinyitni a főzőt, amíg nyomás alatt áll. Amennyiben ki szeretné nyitni, tartsa be a főző kinyitására vonatkozó használati utasításokat.

Ne hagyja a főzőt felügyelet nélkül és gyermekek közelében működés közben.

Ne érintse meg a forró felületeket, használja a füleket vagy fogantyúkat. Amennyiben szükséges kesztyű használata, tartsa távol a kezeit a veszélyes részektől.

Ne használja a főzőt sütőben, illetve mikrohullámú sütőben. Ezen kívül nem használható olajban sütésre.

A főzőt csak rendeltetésszerűen használja. Soha ne használjon lúgos tisztítószert. A használati utasítást őrizze meg.

 

MIT TEGYEN, HA...?

 

Nem jelenik meg a nyomásszint jelző:

Több oka is lehet, mint pl.: a fedél nincs jól lezárva, nincs elég folyadék az edényben, szennyezett a szelep, még nem elég magas a hőmérséklet. Figyelje meg, melyik lehet a probléma forrása, és ennek megfelelően cselekedjen.

A fedél szélénél elszabadul a gőz: Akkor fordul- hat elő, ha a tömítő gumi nincs a helyén; vagy ha a tömítő vagy az edény pereme nem tiszta; vagy a tömítés repedezett vagy elhasználódott.

Ha észreveszi, hogy a tömítés elhasználódott, azonnal cserélje ki. Mindenképp cserélje ki a tömítést legalább évente.

A szelepnél elszabadul a gőz: Ez normális, annak köszönhető, hogy a nyomásszint magas, és a szelep elcsúszása miatt a gőz el tud szabadulni. Ha a gáz túl erősen szökik, vegye a tűzhelyet kisebb lángra.

A szelep belsejének szennyezettsége is okozhatja a gőz elszabadulását. Rendszeresen tisztítsa meg. Főzés után, az edény lehűtését (hűtőben) követően az edényt nem lehet kinyitni: Lehetséges, hogy a lehűlt zsír ragasztja a fedőt az edényhez. Melegítse fel kissé az edényt. Gőztelenítse az edényt és nyissa ki.

Minden használat után: Ajánlatos bő meleg vízben elöblíteni. Kerülje a mosogató szereket, és olyan kefék, szivacsok használatát, amelyek összekarcolják az edény felületét.

Ha még valamilyen szennyeződés marad az edényen, akkor hagyja még ázni.

Ha vízkőlerakódás van az edényen, vagy elszíneződött, forraljon ecetes vizet, és ezzel tisztítsa. Az edény mosogató gépbe is tisztítható, de a fedele nem!

Az edény tárolása: Tisztítás és szárítás után, le- zárás nélkül tárolja az edényt. A fedelet felfelé fordítva hagyja, hogy a gumi gyűrű a levegőn teljesen meg tudjon száradni.

A szelep tisztítása: Ajánlatos néha megtisztítani a szelep belsejét is, különösképpen ha főzés során lerakódás képződik rajta. Lazítsa le a csavart, és húzza ki az egész szerkezetet. A tisztítás után szerelje össze a szelepet a No9-es kép alapján. Gyakori használat esetén havonta javasoljuk a szelep tisztítását. Ha nem kívánja szétszerelni a szelepet, akkor a tisztítást úgy is elvégezheti, hogy a zárt gyorsfőző edényt benne vízzel és citromlével maximális főzési fokozatra teszi. Amikor a gőz a szelepen keresztül kezd kifelé áramolni, hagyja így 5 percig.

EU MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT:

A GYÁRTÓ: ALZA S.L.

Paseo Ángel de la Guarda, 3

20540 Escoriaza (Guipúzcoa) España

Kijelenti, hogy az alább részletezett eszköz megfelel a

97/23/CE Gőzzel működő eszközök irányelveknek

Leírás: Kukta

Típus: OP01, OP02, OP03, OP04, OP05

Kategória: I

Értékelőeljárás: A Modul

Vizsgálóeljárás: B Modul

Hivatalos ellenőrző szerv: TÜV International ON1027

EU bizonyítványok:

OP01 35100321/1

OP02 35100321/2

OP03 35100321/3

OP04 35100321/4

OP05 DP.B.BIO.35120306

Hatályos harmonizált irányelvek: EN 12778

EN 12983-1

Egyébirányelvek: DIN 66065

Hely: Escoriaza (España)

 

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

 

1. A KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE

Próbálja ki egymás után többször és üres állapotban, hogy a fedél jól záródik-e. Ez egy egyszerű művelet, de mégis igényel némi gyakorlatot. Mielőtt először használná, mossa el a főzőt meleg mosószeres vízben, majd csepegtesse le és törölje szárazra egy puha ruha segítségével.

Ezután használhatja a főzőt.

2. A FŐZŐ MEGTÖLTÉSE

Tartsa be a “TANÁCSOK A GYORSFŐZŐ BIZTONSÁGOS HASZNÁLATÁHOZ” részben foglaltakat.

3. A FŐZŐ LEZÁRÁSA

A főző lezárása előtt a következőket kell figyelembe vennie:

1- Ellenőrizze, hogy a nyomásjelző könnyen mozog-e.

2- Ellenőrizze a gumi szigetelőpánt rugalmasságát, tisztaságát és a főző szélének tisztaságát, ahova a gumipánt hozzányomódik. Amennyiben a gumipánt repedezett vagy megkeményedett, cserélje ki.

3- NAGYON FONTOS, hogy bizonyos időközönként ellenőrizze a biztonsági szelep működését úgy, hogy beletesz egy pálcikát, és megnézi, hogy a rugó működik-e.

A főző lezárásához illessze össze a két lezárófület, az egyik a fedélen, a másik a fogantyún található, nyomja le a fedelet, majd jobbról balra fordítsa el a fedelet. Ellenőrizze, hogy ezen a ponton működésbe lép- e egy nyomógomb, illetve egy tolózár, amely meggátolja a főző kinyílását. Csak az említett nyomógomb használatával lehet kinyitni a főzőt.

Amennyiben nehezen lehet tekerni a kinyitás vagy a lezárás során, olajozza meg az illesztést.

4. FŐZÉS

Helyezze a már lezárt főzőt a tűzhelyre nagylángon. Rövid idő múlva elkezd nőni a nyomás a főző belsejében és a fehér nyomásjelző gyűrűk lassan megjelennek. Először az első, majd a második gyűrű . Ekkor a főzőben a főzéshez ideális nyomás uralkodik. Csökkentse a hő erősségét addig, amíg a nyomásjelző folyamatosan a második gyűrűt mutatja.

Amennyiben elfelejti csökkenteni a hő erősségét, a nyomás tovább nő és a szelep nagy mennyiségű gőzt enged ki. Ha ez történik, csökkentse a hő erősségét.

Abban az esetben, ha a szelep továbbra is nagy mennyiségű gőzt enged ki, kinyílik a biztonsági szelep, és gőzt enged ki. Amennyiben a biztonsági szelep kinyílik, húzza le a főzőt a tűzről és nyissa ki a megfelelő módon. Ezután ellenőrizze, hogy a nyomásszabályozó szelep tiszta-e. Ha annak ellenére, hogy tisztának találta, továbbra is kinyílik a

biztonsági szelep, forduljon a kijelölt márkaszervizhez.

Amennyiben az előbb leírt módszerek közül egyik sem működne, a főzőn található ablakon keresztül látható, hogy a gumi szigetelőpántnál jön-e gőz. Amennyiben az oldalsó ablaknál gőz áramlik ki, húzza le a főzőt a tűzről, nyissa ki a megfelelő módon és forduljon a kijelölt márkaszervizhez a nyomásszabályozó szelep és a biztonsági szelep felülvizsgálata érdekében.

5. A FŐZŐ KINYITÁSA

A főzési idő letelte után nyissa ki a főzőt a következő módon: vagy

1- vegye le a tűzről és hagyja kihűlni;

Ebben az esetben a nyomás csökken és a nyomásjelző gyűrűk lassan eltűnnek. Amikor teljesen eltűntek, le kell nyomni a nyomógombot, amíg a felesleges gőz eltávozik. Ezután balról jobbra kell forgatni, amíg a két fül egy állásba kerül. Ezután lehet felemelni a fedelet.

Ha ezt a módszert választja, a hőmérséklet lassan csökken és az ételek így hosszabb ideig főnek, ezért csökkenteni kell a főzés időtartamát; vagy

2- válassza a gyors hűtést;

Ebben az esetben tegye a főzőt folyóvíz alá, és folyassa a vizet a fedélre, amíg a nyomásjelző gyűrűk teljesen el nem tűnnek. Ekkor lehet lenyomni a nyomógombot és kinyitni a főzőt. Amennyiben ezt a módszert választja, ne nyúljon kézzel a főzőbe az égésveszély miatt.

 

NÉHÁNY JÓ TANÁCS A FŐZENDŐ ÉTELEKKEL KAPCSOLATOSAN

 

Levesek és főzelékek: Olyan levesek esetén, amelyek felhabzanak, az első forrásig ne használja a fedőt. Habszedő kanállal távolítsa el a habot, és fedje le a kuktát. A borsót, lencsét, babot főzés előtt áztassa be. A főzés végén az edényben található folyadék mennyisége annyi lesz, mint amennyit az elején beletett.

Zöldségek: Hideg vízzel tegye fel főzni a zöldségeket. Fagyasztott zöldségek esetében növelje a főzési időt pár perccel.

Gabonafélék, tészták, hüvelyesek: A kuktában főtt rizsnek sokkal kevesebb idő is elég. A tésztákkal és rizs- félékkel vigyázni kell, mert sokkal kevesebb időre van szükség. A zöldségeket hideg vízzel kell feltenni főni, és sózni még forrás előtt kell.

Húsok: A főzési idő a hűs fajtájától, és mennyiségétől függ. Ne tegyen az edénybe 1 kg-nál nagyobb darabot az edénybe, és ajánlatos a húst felkockázni. Érdemes a húst megpirítani, mielőtt vizet ad hozzá, és lecsukja a kuktát.

Halak: Ha fagyasztott halat készít, ne olvassza ki. Ha nagy darabokban készíti a halat, érdemes drót hálót használni. Ha puha húsú halat készít, vegye lejjebb a tűzhely lángját, amikor a nyomás jelző első gyűrűje megjelenik, így egy alacsonyabb nyomás alatt fő az étel. Ha keményebb húsú halat főz, akkor vegye lejjebb a lángot, amikor a nyomás jelző második gyűrűje jelenik meg.

 

További információk
Szín Rozsdamentes
Szavatosság/Jótállás Elolvasom
Termék címkék

Mások ezekkel a címkékkel látták el ezt a terméket:

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.

Talán a következő termékek is érdekelhetik: