- Leírás
-
A Vasedény hivatalos webáruháza!
Perfect Home Pálinkafőző 50 literes réz inox 48040
Vastagított szendvicstalp a tökéletes hő elosztásért
Vörösréz kupola és hűtőrendszer
Lepárló üst űrtartalma: 50 liter
Hűtőedény űrtartalma: 25 liter
A Perfect Home háztartási pálinkafőző berendezéssel Önnek lehetősége nyílik, hogy akár saját otthonában állítson elő pálinkát,
vagy bármilyen más alkoholtartalmú párlatot. Használható gáztűzhelyen, kerámialapos- vagy villanytűzhelyen, valamint indukciós főzőlaponPálinka készítés lépésről-lépésre:
Első lépés. gyümölcs, gabonaféleség, gyökerek beszerzése.
Alkoholkinyerésre tulajdonképpen minden cukor- és keményítőtartalmű gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. Acukortartamtól függ, hogy mennyi alkohol nyerhető belőle, de a minősége a gyümölcs érettségi fokának függvénye. Ezért fontos, hogy a gyümölcs magas
cukortartalmú, aromás, egészséges és érett legyen.
Második lépésként következik a párlatkészítés, vagyis a cefrézés
Válogatás: a gyümölcsöket átválogatni és eltávolítani a káros, vagy felesleges részeket, mint pl.: szár, föld, levél, ág, romlásnak indult gyümölcs.
Mosás: az alapanyagot megmosni.
Aprítás: gyümölcsszövet szétroncsolása és a magok eltávolítása nélkülözhetetlen feltétel az egészséges erjedéshez.
Élesztő: az élesztővel való beoltás célja az erjedés felgyorsítása és az összes cukor kierjesztése, valamint az íz és aroma képzése.
Savazás: olyan pH környezetet alakít ki, amely megfelelő az élesztő és enzimek számára, de a káros mikroorganizmusok részére hátrányos.
Pektinbontás: A pektin a növények sejtfalában található, a sejtek egymáshoz kötését, tapadásást biztosítja.Néhány gyümölcs sok pektint tartalmaz (birs, alma, körte, szilva), ezért nehezen eresztenek levet és nehezíti az élesztőgomnbák működését ha levük viszkózus marad. A pektin elbontásával jobb erjedést biztosítunk, erre vízben oldódó enzimeket használnak.
Cukrozás: amennyiben fogyasztásra alkalmas, megfelelően érett gyümölcsöt használunk, akkor nem kell cukrot hozzáadni, hiszen a cukor aromacsökkentő.Harmadik lépés az erjedés.
Az erjedést megfelelő méretű műanyaghordóban végzik. Minden erjedési folyamatnak három szakasza van: elő-, fő- és utóerjedés.
Előerjedésnél megindul a az élesztők szaporodása és a szén-dioxid termelés. Főerjedésnél intenzívebb az élesztők szaporodása és a gáztermelődés, ami azelőerjedésnél tapasztaltakkal szemben már buborék formájában távozik és mozgatja a cefrét. Ez 2-3 napig tart, ami közben a cefre felmelegszik. Az utóerjedésnél
lassul az élesztők működése, csökken a gázfejlődés és hűl a cefre. Amikor a cukor teljesen elfogy, megszűnik a szén-dioxid termelés és az erjedés befejeződik.
Negyedik lépés a lepárlás.
A lepárlás két folyamatból áll. Először előgözölögtetjük a cefrét, majd a gőzök cseppfolyósítása következik. Mindezt mégegyszer megismételjük. A párlási idő az üstméretétől függően lehet kettő, de akár négy óra is.
Ötödik lépésként a pálinka tárolása és érlelése következik.
Megváltoztatjuk a pálinka szeszfokát, ugyanis a finomításkor nyert pálinka szeszfoka általában túl magas (55-65 fok), a fogyasztási szeszfok pedig ennél alacsonyabb(45-52 fok). ezért hígitjuk. Hígitásra tiszta, ionmentes, lágy vagy lágyított vizet használunk. A vizet öntjük a pálinkához. A víz azonos hőmérsékletű legyen a pálinkával.
Ezután a pálinkát pihentetni kell. Sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, néhány hónapig (ez változó, lehet 1-3, vagy ennél több) üvegballonban kell tárolni, úgy, hogyaz edényt csak 75%-ig töltjük meg és lazán zárjuk le, hogy kapjon levegőt.
A pálinka érlelése fahordóban is megoldható, ilyenkor harmónikus virágillat, kellemes fűszeres háttér alakul ki, édeskés gyümölcsösséggel, hiszen a fahordóbanpárolt pálinka sokféle kémiai és fizikai változáson megy keresztül a faanyag miatt.
Különleges pálinkák:
Vadgyümölcs pálinka:
A vadalma, a vadcseresznye, és a vadkörte kedvelt alapanyag pálinka főzésére. Nagy hagyománya van az Őrségben a vadalma pálinkának, Hegyközben, Abaújban és Zemplénben a vadcseresznye pálinkának, valamint leginkább Erdélyben és az Északi-középhegységre jellemző, hogy vadkörtéből főzzenek pálinkát.
A bodza fekete/lilás terméséből készítik a bodzapálinkát. A Közép-hegységben és az Alföldön egyaránt előfordul az édes ízű pálinka készítése. A bodza bogyót kézzel szedik, vödörben, kosárban, hordóban élesztő segítségével erjesztik.
A boróka, vagyis a gyalogfenyő toboza adja az alapanyagot a borókapálinkához. Nyugaton a gin típusú italok ízesítésére szolgál.
A csipkebogyó gyakori adalékanyag más pálinkához, de különálló párlatként is elkészítik. A csipkebogyó piros, húsos, érett termését használják fel pálinkafőzéshez.
Főképp az Északi-középhegységből maradt fent utalás a kökénnyel ízesített pálinkákról. Az erdőszéleken és bozótokban gyakori növényből bort és pálinkát egyaránt készítettek.
Kárpát-medencében jelentős somültetvények voltak, melynek piros terméséből készítenek pálinkát. A sompálinkát inkább csak néprajzi adatok említik, leginkább az Északi-középhegységből.
A mai napig különleges, ritkaságnak számító párlatok a vadgyümölcsből készült pálinkák, melyet szívesen fogyasztanak mind hazai, mind pedig külföldi pálinkakedvelők.Fokhagymás pálinka: készítéséről főképp népi utalásokban, versekben olvashatunk. Leginkább gyógyításra, influenza ellen és járványok megelőzésére szolgáló ital lehetett.
Diópálinka:
Hozzávalók:
- 5 db zöld dió
- 3 kanál méz
- 1 liter törkölypálinka
- 10 db szegfűszegElkészítése: A hozzávalókat egy üvegbe tesszük és ráöntjük a törkölypálinkát. Lezárva egy hónapig napos helyen érleljük. Ezt követően leszűrjük és palackba töltjük.
Használat előtt ismerje meg az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeket!
- További információk
-
Szín Inox Szavatosság/Jótállás Elolvasom - Termék címkék
-
Talán a következő termékek is érdekelhetik:
-
Aromatorony kiegészítő elem Hazai Pálinkafőző készülékhez 24L illóolaj készítéséhez ARMTK24-I
Normál ár: 79 590 Ft
Kedvezményes ár: 69 990 Ft