Üdvözli a Vasedény!

Anyák napja, mert anya csak egy van

Mindenki tudja, miért fontos nap május első vasárnapja hazánkban, de hogy honnan is eredt az anyák napja, kevesen tudják. Először egy kis történeti áttekintéssel kezdeném. Az anyák megünneplése egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, tavaszi ünnepségeket tartottak Rhea, az istenek anyja tiszteletére. Később, az 1600-as évek Angliájában keresztény vallási színezetet is kapott, a húsvét utáni negyedik vasárnapon ünnepelték az édesanyákat. Akik távol dolgoztak a családjuktól, aznapra szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek és egy egész napot a szeretett asszonnyal tölthessenek.

 

 

Az Egyesült Államokban 1872-ben ünnepelték először ezt a napot, majd 1907-ben Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére.  Magyarországon először a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első anyák napját 1925-ben. Három évvel később már miniszteri rendelet alapján szerepelt az iskolai ünnepségek között is.

 

 

 

Az anyák napja mozgó ünnep, a legtöbb országban májusban van, főként május második vasárnapján,  amerikai példa miatt. Velünk együtt ünnepelnek Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában is. Ezzel ellenben Argentínában például október harmadik vasárnapja az anyáké, Panamában december nyolcadika. Norvégiában például február második vasárnapján ünneplik ezt a napot. Afganisztánban és Bulgáriában azonban ez a nap egybeesik a nőnappal.

 

 

 

 Az anyák napja eredetileg az élő és az elhunyt anyák tiszteletéről szólt. Távolságot, származást, mindent félretéve mindenki megemlékezett arról a nőről, aki életet adott neki, aki felnevelte, akire anyjaként gondol. Ez az ünnep az évek alatt eltolódott az ajándékozás felé, napokkal a dátum előtt a virágkereskedők, ajándékboltok már készülnek. Szinte bárhová is térünk be, biztosan találunk valami kisebb, esetleg nagyobb meglepetést, amellyel mosolyt csalhatunk anyáink arcára. 

 

 

Leggyakrabban virággal kedveskedünk édesanyáinknak, legyen szó tulipánról, harangvirágról, rózsáról, egy szép csokor a legtöbb anyai szívet megmelengeti. A másik igazán kedvelt ajándék a bonbon, csoki, édesség, sütemény. Meglephetjük őket könyvvel, hírlapelőfizetéssel, egy új ruhával, de akár ennél még személyesebb dolgokkal is. Némi kreativitással mi magunk is csodás napot varázsolhatunk. Egy finom reggeli, egy hangulatos ebéd, egy vers, egy anyás filmezés, vagy csak egy szeretetben eltöltött nap fantasztikus ajándék lehet.

 

Cikkünk végére hoztunk minden gyermeknek egy kis ajánlót! A legtöbb nő szeret a konyhában sürögni forogni, így nem lehet rossz választás egy prémium minőségű asztali grillező , vagy egy multifunkciós robotgép. Ha már sütés, akkor ide kattintva több száz termék közül válogathat. Aki szereti a kávét, annak ez a többfunkciós kávégép is csábító lehet. Ajánljuk hozzá ezt a bögre szettet , mely kiváló a közös reggeli kávézáshoz. Végül pedig egy mutatós kerámia tálat és egy letisztult vázát  is mutatnánk Önnek.

 

 

 

BOLDOG ANYÁK NAPJÁT KÍVÁNUNK MINDEN ANYÁNAK!