Üdvözli a Vasedény!

Egy fedővel is sokat tehetünk ételeink zamatosságáért

Főzési idő csökkentése
Egy jól illeszkedő fedővel hatékonyabban benntarthatjuk a meleget a fazékban, illetve a serpenyőben, ami nagymértékben képes lerövidíteni a főzési időt. Zárt környezetben a hő intenzívebben ,,dolgozik", így az étel is gyorsabban elkészül. Ki ne örülne egy ilyen szempontnak a rohanós hétköznapokon?Fedővel az edények sokkal gyorsabban képesek felmelegedni, ez egyúttal energiatakarékos megoldást kínál, tehát ha spórolni szeretnénk az áramszámlán, akkor a sok kicsi sokra megy elve alapján egy fedő segítségével hozzájárulhatunk konyhánk energiahatékony fenntartásához.

 

 


Gőz visszatartása
Ha nem szeretnénk csökkenteni a folyadék mennyiségét az edényben, a fedő segít abban, hogy a gőz a fedél belsejében lecsapódjon, majd visszacsepegjen az ételbe. Ha viszont csökkentenénk a folyadékot, a fedővel szabályozhatjuk, hogy annyi gőz távozzon, amennyi csak szükséges. Így az ételt az igényeink szerint sűríthetjük - vagy éppen higíthatjuk.
Azzal, hogy visszaszorítjuk a gőz bejutását a lakásba, a helyiség túlzott párásodását is visszaszoríthatjuk valamelyest, hogy elkerüljük otthonunk penészesedését.

 

 
Az ízek összeérése
A fedővel történő főzés abban is segít, hogy az összetevőkben rejlő ízek és aromák könnyebben összeérjenek. Például egy fedett serpenyőben elkészített ragu vagy egy leves esetében a lefedés biztosítja, hogy az ízek egyenletesen vegyüljenek egymással, létrehozva egy harmonikus összhatást.A fedő nemcsak egybeolvasztja az ízeket, de a hőmérséklet révén is segíti a kibontakozásukat. Ez különösen fontos azoknál az ételeknél, ahol az ízek csak alacsony hőmérsékleten válnak intenzívebbé, vagy ahol a hőmérséklet hosszabb ideig stabilan kell maradjon az optimális végeredmény érdekében.