Üdvözli a Vasedény!

Húsvétra hangolódva

Húsvéti locsolkodás: A húsvéti locsolkodás a rituális megtisztulás jelképe, régen bizony a kúthoz, vályúhoz hurcolták a fiúk a lányokat, és vödörszám öntötték rájuk a friss vizet. Nálunk falun, néha még a slagos locsolás sem maradt el, és bizony előkerültek a vízzel teli vödrök is. :) Manapság a kölnivel való locsolás szokását éljük. Tojásfestés: Amennyiben a természetességet tartjátok szem előtt, adunk pár tippet a tojások festéséhez: Sárgásbarna tojásokat festhetsz a vöröshagyma héjából vagy a körömvirág szirmaiból. Sárga árnyalathoz fess a citrom vagy a narancs héjának főzetével. Nagyon szép sárga színt kapunk a kurkuma segítségével is.

 

 

Piros, illetve narancsos színt kaphatsz a festőmályva szárított szirmaiból, de segít a szín előállításában a paprika is, sőt a színét némi chiliporral is sötétítheted. Zöld tojásokat a csalánlevél vagy spenót főzetével kaphatsz, de használható zöld színezésre a petrezselyemlevél is. Rózsaszínes árnyalatot kapsz, ha csipkebogyó erős teájába fehér héjú tojásokat teszel. Lila: A reszelt cékla levével lilás-bordóra festheted a tojásokat. Kékeslila színt ad, a vöröskáposzta, a lilahagyma héja, a fekete ribizli vagy a szeder. Sötétbarna vagy feketeszínt érhetsz el a fekete teával és a kávéval is.

 

 

Egy húsvéti forma nem csak a sütést könnyítheti meg, hanem segíthet a gyerekeknek érdekes motívumok létrehozásában. Fedezd fel a sütés varázsát és a kézzel készített dekorációk készítését. Példának mutatunk egy könnyen elkészíthető nyuszis füzért. Ezt különböző színű papírokon körberajzoljuk, kivágjuk, a fülüknél kilyukasztjuk, és egy szalagra fűzzük az elkészült nyuszikákat. De a farkincájukról se feledkezzünk meg, amit egy kevés fonalból tudunk elkészíteni. A kalács a jólét és gazdagságot jelképezi, a hálaadást fejezi ki. A hármasfonatos verzió a leggyakoribb.

 

 

 

Hozzávalók a húsvéti fonott kalácshoz: 50 dkg átszitált liszt, 5 dkg vaj, 3 dl langyos tej, 4 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 citrom reszelt héja, 2 db tojássárgája, + 1 tojás a kalács kenéséhez. Elkészítés:A fonott kalács tésztájához, 1-1,5 dl langyos tejben (a maradékra is szükség lesz) langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 2-3 evőkanál lisztet és kb. 10 percig langyos helyen letakarva pihentessük. Egy nagy keverőtálba tegyük bele az átszitált, langyos lisztet, a citrom reszelt héját, a sót, morzsoljuk bele a vajat továbbá adjuk hozzá az élesztős tejet, valamint a 2 tojássárgáját is.


Ha minden belekerült, kezdjük el dagasztani, mindaddig, míg szép, sima fényes felületű nem lesz. Ha összegyúrtuk, megdagasztottuk a tésztát, szórjuk meg pici liszttel, takarjuk le tiszta konyharuhával és langyos helyen kelesszük kb. fél óráig. Ha a 30 perc eltelt, dagasszuk át újra, majd ismételten kelesszük letakarva, langyos helyen. Ezután lisztezett deszkára tegyük és osszuk három egyforma részre. Kb. 30 cm hosszú hengereket formáljunk minden egyes darabból, majd a 3 szálat, mint egy hajfonat, fonjuk össze. Helyezzük egy előkészített (kikent, liszttel megszórt) tepsire. Kenjük meg tojással és tegyük langyos helyre és kelesszük ismételten fél óráig. A sütéshez, melegítsük elő a sütőt 170 fokosra és süssük 40 percig.

 

 

Idén is készültünk Húsvéti akciókkal!
Csapj le te is a kedvezményekre!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!