Üdvözli a Vasedény!

Készüljünk együtt az ünnepekre!

Első süti a mézes krémes, ez amolyan 2 az 1- ben sütemény,mert a tésztája olyan, hogy mézeskalács készítésére is tökéletes, ezért dupla adag tésztával érdemes csinálni, mert akkor megvan a mézeskalácsunk is egyből, és a sütőt sem kell kétszer bekapcsolni! Íme a recept:
Hozzávalók: 500 g finomliszt, 150 g kristálycukor,1 db egész tojás,145 g méz,75 g sertészsír,1 teáskanál szódabikarbóna,60 ml tej,csipet só, a töltelékhez:,1 liter tej,150 g búzadara,250 g vaj,200 g porcukor,10 g vaníliás cukor, 350 g sárgabaracklekvár,csipet só.
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, és hozzáadjuk a tejet meg a tojást, az egészet összegyúrjuk és egy közepesen lágy tésztát kapunk. Ezután 4 egyforma részre felosztjuk.A tésztát kb. 20x30-as lapokká kinyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben egyenként, 7 perc alatt megsütjük (a tetejét sütés előtt villával szurkáljuk meg).A krémhez a grízt a szokásos módon megfőzzük és kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd a kihűlt tejbegrízzel csomómentesre keverjük. A lapokat megtöltjük a krémmel és a baracklekvárral, majd egy hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük.A tetejét megszórjuk porcukorral vagy csokimázzal is bevonhatjuk.

 

A második a flódni, igaz nálunk nem hagyományos édesség, de nagyon finom:
Hozzávalók: A tésztához: 600 g finomliszt, 300 g vaj, 4 db tojás, 100 g porcukor, 50 ml fehérbor, 1 db tojás (a kenéshez)
Az almatöltelékhez: 1 kg alma, 30 g cukor, 50 ml fehérbor, 0.5 kávéskanál fahéj, 1 csipet szegfűszeg
A máktöltelékhez: 250 g mák, 50 g cukor, 4 ek méz, 40 g mazsola, 130 ml fehérbor, 1 citromból nyert citromhéj
A diótöltelékhez: 250 g dió, 50 g cukor, 4 ek méz, 130 ml fehérbor, 40 g mazsola. A lekvártöltelékhez: 350 g szilvalekvár
Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.Eközbenelkészítjük a töltelékeket.A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkelaborban, fedő nélkül megpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon! Kihűtjük.A darált mákot, ill. a dióta hozzávalókkal és borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük. A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap. A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt 25 x 35 cm.)Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék.A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4.lapon lesz a szilvalekvár,és az 5. kerül a tetejére.A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással.Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig.170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 perc alatt, arany-borostyán színűre megsütjük.

.....és itt a nagy klasszikus: Rögtön puha mézeskalács!
Hozzávalók: 8 bögre (szokásos 2,5 dl bögre) finomliszt (pont 1 kg), két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg), 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban), 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt), 1 bögre méz (2,5 dl), 3 tojás.
Elkészítés: A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálunk ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megmelegítettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk.Addig kevertük, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtuk, majd három egyenlő részre osztottuk. (Ha nagyon ragadna a tészta, akkor adjatok még hozzá lisztet, lágy legyen a tészta, de ne ragacsos!)Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb 9 perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul! Ha kihűlt díszítjük, ahogy jólesik!

Végezetűl : Nincs karácsony forró csoki nélkül!
Ezzel a recepttel tuti nem lehet mellélőni:
Fogj egy tábla csokit, törd össze nagyon apró darabokra, és tedd egy bögrébe. A tökéletes recept titka pedig még a tej előtt jön. Ugyanis a csokihoz önts két evőkanálnyi 30 százalékos habtejszínt, így nemcsak  intenzív csokoládé íze lesz, de kellően krémes is lesz.Aztán forró - tényleg nagyon forró - tejet önts hozzá, ám csak kicsi adagokban. Minden kis öntés után kavarj rajta, így láthatod majd, meddig kell hígítanod a keveréket. Ízlésfüggő, ki mit kedvel, egyesek kávé hígságú keveréket szeretnek, mások viszont azt kedvelik, ha megáll benne a szívószál. Csak rajtad áll, mennyire hígítod fel.Végül dobj bele pár pillecukrot, csak, hogy még finomabb legyen!

 

                  A süteményekhez kellemes sütögetést kívánunk!