Üdvözli a Vasedény!

Őszi ételek, finomságok, TÖK jó receptek Halloweenre!

 

Itt van az ősz, itt van újra, készítsük el a tököt, ahogy a Vasedény írja! Elhoztuk nektek kedvenc tökös recepjeinket, hátha ti is kedvet kaptok! Kezdjük is rögtön egy levessel:
Elronthatatlan tejszínes sütőtökkrémleves!
Hozzávalók 4 személyre: 1 db nagy sütőtök, 2 dl főzőtejszín, 2 db húsleveskocka, 1 l víz, 1 gerezd fokhagyma, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi bors, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 késhegynyi gyömbér, 1 evőkanál olaj
Elkészítés 35 perc, a sütőtököt mosd meg, hámozd meg, a magokat távolítsd el, és vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát aprítsd fel, majd kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a sütőtököt, és süsd két-három percig, közben kevergesd meg. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel, zúzott fokhagymával.Öntsd fel a vízzel, és morzsold bele a leveskockát. Fedd le, és főzd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Amikor a tök puha, pépesítsd botmixerrel. Öntsd hozzá a tejszínt, és várd meg, amíg rottyan egyet a tűzön, majd le is veheted. A sütőtökkrémlevest megszórhatod pirított tökmaggal.

 

Folytassuk egy különlegességgel: Sütőtökös pizza!
Hozzávalók: 350 g pizzatészta, 1 közepes sütőtök, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj, 1 teáskanálnyi cukor, 1 teáskanál olívaolaj, 1 dl tej, 100 g szalámi, 100 g mozzarella sajt, 100 g cheddar sajt, csipetnyi oregánó, díszítésnek fekete olíva,és egész bors.
Elkészítés: A sütőtököt pucoljuk meg, vágjuk ki a magokat és vágjuk ezután kisebb kockákra a tököt. Tegyük egy tepsire, szórjunk rá fahéjat, cukrot és locsoljuk meg olívaolajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Ha megsült, tegyük egy robotgépbe a tejjel együtt és turmixoljuk krémes állagúra a pürét.A pizzatésztát terítsük ki és kenjük meg a sütőtökpürével. Szórjunk rá ízlés szerint szalámit, reszelt cheddar sajtot és végül szeletelt mozzarellát. Megszórjuk oregánóval és előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük a pizzát. A kissé szétfolyt mozzarella "szellemekre" tegyünk bors szemeket.

Ki ne hagyjuk a nasit: Sütőtökös pókháló muffin!
Hozzávalók: 25 dkg sült sütőtök, 25 dkg kristály vagy nádcukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1 dl étolaj, 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, díszítéshez: ét- és fehércsoki, esetleg marcipán.
Elkészítés: A sütőtököt a magháza nélkül megsütjük, majd a sült részeket óvatosan lefejtjük a héjról. Először az olajat és a cukrot keverjük a sütőtökhöz, majd a tojást, lisztet és a többi hozzávalót. Nagyon fontos, hogy ne használjunk robotgépet a keverésre, bőven elég egy evőkanál. Folyékony piskóta állagú alaptésztát kell, hogy kapjunk, amit muffin formákba töltünk. Egy evőkanál massza egy muffin formába bőven elég. Nagyon gyorsan sülnek! 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt elkészülnek, de ez lehet még sok is, ezért folyamatos felügyeletet igényelnek sülés közben. A pók minta elkészítéséhez olvasszunk meg ét- és fehércsokoládét. A fehércsokival teljesen fedjük be a sütik tetejét és várjuk meg, amíg mindegyiken megkeményedik. Ezt követően az étcsokiból vigyünk fel egy cseppet a fehércsokira, és fogpiszkálóval formázzuk meg a pókokat a tetején.

 

Ha ezek után megszomjaztál volna készíts egy turmixot, ami nem csak finom, de egészséges is:
Narancsos-sütőtökös mennyei turmix!
Hozzávalók: 20 dkg főtt sütőtök, 1,5 dl mandula, vagy szójatej, fél banán, fél kifacsart narancs, 1 teáskanálnyi fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, a tetejére tejszínhab, narancs reszelt héja.
Elkészítése: A hozzávalókat tegyük turmixgépbe és jól dolgozzuk össze. Mikor elkészült öntsük poharakba, ha szeretnénk jeget is adhatunk hozzá. A tetejére tejszínhabot teszünk és megszórjuk reszelt narancshéjjal, fahéjjal.

 

 

Az elkészítéséhez minden eszközt, ami kellhet  ITT megveheted!

 

 Hidd el mind TÖK finom lesz :)