Üdvözli a Vasedény!

Nincs ötleted Szilveszterre? Segítünk!

Elnevezését onnan kapta, hogy ezen a napon van Szent Szilveszter pápa ünnepe a katolikus egyházban. Magyarországon szilveszter nem munkaszüneti nap. Szokások, ünneplés: Az óévet búcsúztató zajos mulatságokat az ókori római szaturnáliák leszármazottjának tekintik, melyeket lakoma, lármázás, dorbézolás jellemeztek. A babonák szerint az óév esti zajkeltés,lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat,bajokat,és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket.Ennek modern megfelelője a tűzijáték.

 

 

A zajkeltés mellett ismert szokások a téltemetés, bálok, szerelmi és időjóslások.Számos ember családi összejövetelekkel, bulikkal ünnepli óév estéjét. Népszerű, hagyományos szilveszteri étel a virsli, sonka, hurka, kocsonya, pogácsa, valamint a lencse. Újévkor ajánlott a lencse, malac, korhelyleves. A városok fő terein tömegrendezvényeket szerveznek, az újév előtti másodperceket gyakran visszaszámlálás kíséri, ezt követik az újévi, pezsgős köszöntések. Szilveszter estéjén gyakori az újévi fogadalomtétel, amelynek során az emberek megfogadják, hogy betartanak vagy elérnek bizonyos dolgokat a következő év során. Az újévi fogadalomtétel szokása is az ókorra nyúlik vissza: már a régi babilóniaiak és rómaiak is gyakorolták.


Hoztunk nektek egy gyerekek által is kedvelt receptet: Szilveszteri malac hot-dog. Hozzávalók: ½ kg liszt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 8 db virsli, 2 kávéskanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 2 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, egész feketebors. A tésztához 2 dl langyos tejbe 2 kávéskanál cukorral futtassunk fel 2,5 dkg friss élesztőt. ½  kg lisztet szitáljunk át, tegyünk bele 1 kávéskanál sót, 1 egész tojást és 5 dkg vajat apró kockára vágva. Tegyük bele a felfuttatott élesztőt és dagasszuk jól össze, majd 1 órát kelesszük meleg helyen. Kézzel lisztezett deszkán széthúzzuk, picit lenyomkodjuk és 5 felé vágjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük.

 

 
Egy-egy darabot 3 fele vágunk, majd minden darabot kézzel kilapítunk. Egy fél virslit beletekerünk úgy, hogy kb 1,5 cm-re kilógjon a virsli vágott részéből. Figyelj arra, hogy a tészta hajtása alulra kerüljön. A kilógott virslirésznél elvékonyítjuk a tésztát. Egész fekete borsból szemeket készítünk a malacnak, majd kevés tésztából füleket és farkincát készítünk, amit tojássárgájával rögzítünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket víz + tojássárga egyvelegével. Egy saslikpálca hegyes végével orrlyukakat készítünk a malacoknak. Hideg sütőbe tesszük és kis lángon kb 30 perc alatt készre sütjük.


Még egy igazi klasszikus Lencsefőzelék receptet hoztunk nektek. Hozzávalók: 25 dkg lencse, 1 db vöröshagyma, 1 ek napraforgó olaj, 1 tk fűszerpaprika, 1 l víz, 2 db babérlevél, só, 2 d ltejföl, 1 ek liszt, 1 ek kmustár, 1 db citrom leve, 1 tk cukor. A lencsefőzelék elkészítéséhez a lencsét kiválogatjuk, megmossuk, és 1-2 órára beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét.

 

 

 

Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és ha szükséges, megsózzuk. (Ha füstölt lével öntjük fel, akkor vigyázzunk, mert a lé már sós.) Ezután közepes tűzön puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével és cukorral, majd jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk. Füstölt csülök szelettel, puha kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

 


 
Sikerekben gazdag és Boldog Új Évet Kívánunk!