Üdvözli a Vasedény!

Ugye jobban indul az Ön reggele is kávéval?

A kávéról elég megosztó az emberek véleménye, van, aki imádja, és van, aki elítéli. Szeretnénk megosztani Önnel a jótékony hatásait, fajtáit, és mutatnánk pár lehetséges elkészítési módot is, így mindenki megtalálhatja kedvenc variációját.
A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti az infarktus kockázatát, segíthet megelőzni egyes rákos elváltozások és a demencia kialakulását, májvédő hatást fejt ki, kedélyjavító, zsírégető hatású. És ez a lista még sokáig bővíthető. Nem szabad túlzásba esni kávéfogyasztást illetően, de egészséges mennyiségben sok pozitív hatása ismert.

 

 

 

Most beszéljünk kicsit a kávétípusokról. Ugye Ön is érezte már, hogy bizonytalan a kérdés hallatán: „Milyen kávét kér?” Espresso, cappucino, latte? Röviden bemutatnánk ezeket a szavakat.
Leggyakrabban talán espresso-t kérünk. Ez 7 gramm kávéból készül nagyjából 20 másodperc alatt, a kész kávé mennyisége pedig 30-40 milliliter. A ristretto gyengébb, gyorsabban elkészül, ám zamatosabb, sűrűbb. Ismernünk kell a doppio-t, ez tulajdonképpen espresso kávé, csak dupla mennyiségben. Dupla adag kávé, dupla adag víz, így pedig nő a koffeintartalma is.

 

 

 

A cappucino talán a második legismertebb típus, espresso-ból, ezzel azonos mennyiségű tejből és tejhabból áll. Az americano egy vizes, híg kávé, valójában espresso felöntve forróvízzel. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult megjegyezni? Ám felsorolásunknak még nincs vége. Különlegesebb kávék közé tartozik még a mokka, espresso, egy réteg csoki és némi tejhab. Mennyei, igaz? Akárcsak a kétharmad hab, egyharmad espresso-ból álló flat white. Fontos megemlítenünk a varázslatos melange kávét, mely méz, tej, tehjab és kávé keveréke. Akik pedig jobban kedvelik a nagyobb italokat, biztos kedvelik a cafe latte-t és a latte macchiato-t. Egy adag espresso, tej és tejhab, különféle sorrendben.

 

 

 

Így pedig, hogy tisztába tettük a fogalmakat, vessünk néhány pillantást a kávéfőzőkre, melyekkel otthonában is kiváló italokat készíthet. Kezdjük a legegyszerűbbel, talán az Ön otthonában is van legalább egy eldugott kotyogós kávéfőző, ha más nem is. A szerkezet működése egyszerű, de ennek ellenére nagyon sokan esküsznek erre, nem váltanak elektromos készülékekre. Kotyogós kávéfőzőket gyárt a Banquet, a Perfect Home és a prémium minőségű Bialetti is. Egyszerű működési elven alapul a dugattyús kávé- és teafőző is. Létezik filteres kávé- és teafőző készülék is, ez a filterre csepegteti a forró vizet, így oldja ki az aromákat. 

 

 

 

 

 

Választhat elektromos kávéfőzőt is. Ez a gépezet elég lehet akár egy embernek, háztartásnak, kisebb irodának. Létezik tejhabosítóval rendelkező készülék is, ha szereti a cappucino-t, használatuk rendkívül egyszerű. Az örök klasszikus elektromos kávéfőzőt a Szarvasi gyártja, de talál hasonló termékeket a Hauser és a Momert választékában is. Meg kell említenünk a kapszulás kávéfőzőket is. Ezek speciálisan zárt kis kapszulákkal működnek. Költségesebb kávéfőzési mód, de a kapott ital minősége kiváló. Létezik még automata kávéfőzőgép is. Ezek általában prémium kategóriásak, de egyetlen gombnyomásra elkészítik az Ön által kívánt kávét. Létezik belőlük darálós és darált kávéval működő verzió is.

 

 

 

Reméljük felkeltettük érdeklődését. Ha eddig nem volt kávérajongó, talán most ad egy újabb esélyt ennek az italnak, ha pedig eddig sem vetette meg fogyasztását, most kipróbál új dolgokat is.
Végezetül kávéfőzőinken túl ajánlanánk Önnek még apróságokat. Kézi – és elektromos tejhabosítót, kávédarálót, kávékiöntőt, kávés poharat is.