Üdvözli a Vasedény!

Konyhafelszerelés kezdőknek, avagy mi kell egy konyhába?

Amikor a legelső konyhádat alakítod ki, akkor érdemes rögtön kategóriákban gondolkodni. Van néhány alapvető dolog, amire mindenképpen szükséged lesz. Ezek azok, amelyek nélkül nem lehet sütni vagy főzni. Kelleni fog egy lábas, egy serpenyő és egy tepsi, valamint néhány tányér, pohár, evőeszköz, egy fakanál, merőkanál, továbbá egy vágódeszka, egy kicsi és egy nagyobb kés. Ezekkel már elindíthatod életed első konyháját: ezekkel a konyhai eszközökkel simán összedobsz majd egy finom vacsorát.

 

 

A megfelelő konyhai eszközök megvásárlása bárhol lehetséges. Az háztartási edények legyenek minőségibbek, így azok tovább tudnak a konyhában funkcionálni. Ha már beindult a konyhád és terjeszkednél tovább, akkor a következő eszközökre lesz szükséged! Egy nagy lábos a leveseknek, főzeléknek, tésztavíznek. Egy kisebb fazék a rizsnek, tarhonyának, főtt tojásnak, illetve egy adagos tésztának/krumplinak. Egy magas falú teflonserpenyő, ami a legjobb ha rozsdamentes, a ragukhoz, tésztaszószokhoz, nagy adag rántottának, illetve olajban sült dolgokhoz vagy hússzelet sütésére.

 

A serpenyők között is van különbség, a praktikusabb ha öntöttvas anyagú serpenyőt vásárolunk. Egy palacsintasütő serpenyő is elengedtethetetlen egy konyhába. Vízforraló a tésztavízhez, teázáshoz. Kávéfőző valamint kenyérpirító. Egy közepes és egy nagyobb tepsi, sülteknek, krumplinak, pizzának, süteményeknek. Kerámia tepsi a lasagnenak. Kiegészitők, melyek biztosan kelleni fognak: vágódeszka minimum 2 darab, zöldséghámozó, reszelő, szűrő, konzervnyitó, fakanál, dugóhúzó, sörnyitó, mérleg, mérőedény, jégkockatartó. Ezeken túl: tányérok, poharak, bögrék, evőeszközök: nagykanalak, kiskanalak, villák, kések.


Elhanyagolhatatlan, hogy a konyhában minden kézre álljon és jól érezzük magunkat a helyiségben. A legpraktikusabban kialakított konyhafelszerelés is lehet túl rideg a szívünknek kedves, néhány darab bohókás bögre nélkül. Ugyanígy, a dekoratív, tárolódobozok is okozhatnak bosszúságot, ha a rossz helykihasználás miatt megint nincs hova tenni az alapanyagokat. Figyelni kell a kettő egyensúlyára: esztétikus, örömöt okozó és praktikus dolgok kell, hogy körbevegyen minket.