Történetük az ókori Kínáig nyúlik vissza, és mára világszerte elterjedtek. Ma már a modern technológiák és hagyományos kézműves módszerek kombinációjával készülnek, így kiváló főzési élményt és tartósságot biztosítanak. Mutatunk nektek pár receptet, ami isteni finom lesz és gyerekjáték az elkészítése. Beef bourguignon: Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1,5 kg marhahús, 2–4 sárgarépa, 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál (barnarizs) liszt, só, őrölt fekete bors, 5 dl vörösbor, 3 dl alaplé, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 babérlevél,
1 nagy marék gyöngyhagyma, 50 dkg csiperkegomba. A sütőt 230 fokra melegítjük. Egy nagyobb öntöttvas lábasban, a vajon megpirítjuk a felkockázott szalonnát, a pörcöt kiszedjük, félretesszük. A zsiradékon megpároljuk a hagymát, több részletben hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk a nagyobb kockákra vágott húst. Kiszedjük, félretesszük. A megtisztított, 3-4 cm-es darabokra vágott sárgarépát a lábasba tesszük, pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és a szalonnát, megszórjuk a liszttel, sózzuk, borsozzuk, és 5 percre a sütőbe tesszük. Megkeverjük, és újabb 5 percre visszatesszük sülni. Kivesszük, felöntjük a borral, az alaplével, belekeverjük a paradicsompürét, a fokhagymát és a fűszereket.
A sütési idő letelte előtt 1/2 órával száraz serpenyőben megpirítjuk a darabokra vágott gombát, és a gyöngyhagymával együtt a raguhoz forgatjuk. További 1/2 órát sütjük, majd tetszőleges körettel tálaljuk. Citromos-rozmaringos grillezett csirkemellhez a hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 1 citrom, 1 ág rozmaring, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávéskanál őrölt koriander, só, színes bors. Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk, egy tálba tesszük. Fél citrom levével és az olívaolajjal meglocsoljuk, finoman sózzuk, meghintjük az őrölt korianderrel, majd összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson. 25-30 percet pihentetjük. Közben a maradék fél citromot vékonyan felkarikázzuk, a rozmaringot összetépkedjük, valamint köretet is készíthetünk a csirkemellhez, mert a hús gyorsan átsül majd.
Ez lehet egy szép saláta, de akár párolt zöldség, ki mit szeret…A grill serpenyőt szárazon jól felforrósítjuk, beletesszük a csirkemelleket és a citromkarikákat, majd megszórjuk a rozmaringgal, és kb 5 percig sütjük, majd csipesszel vagy két villával – de semmiképpen nem a húsba beleszúrva, mert akkor kifolyik a finom szaftja! – megfordítjuk, színes borsot őrölünk rá, ha szeretnénk, egy kis csilipaprikát és pár szem koktélparadicsomot dobhatunk mellé, mert ezek jó kísérői lehetnek a tányéron, és ezt az oldalát is 4-5 percig sütjük. A tüzet elzárjuk, és alufóliát terítünk a serpenyőre, így saját gőzében még párolódik, befelé még sül egy kicsit, így lesz nagyon finom omlós a csirkemell. Öt perc gőzben párolódás elég is, a fóliát levesszük, ízlés szerint szeletelve vagy egészben tálaljuk a közben elkészített körettel.
Gyertek és nézzetek körül öntöttvas termékeink között.