Üdvözli a Vasedény!

Ugye Ön is gyakran eszik pizzát? Mi is!

Egy mendemonda szerint egy olasz falucskában egyszer csak betévedt egy legény egy házikóba. Akkoriban az volt a szokás, hogy a vendéget étellel kínálják, a háziasszony azonban éppen kenyeret dagasztott, nem volt nála egyéb kész étel. A legény ekkor lecsípett egy kis tésztát, a kamrában talált apróságokból rátett egy keveset, és betette a kemencébe. Így készült talán a világ első pizzája. Ez persze valószínűleg csak mese. A pizza múltja régről ered, ez egészen biztos, de pontos információink nincsenek.

 

 

 

Valójában a pizza Olaszországból származik, alapja a kelt-tésztából készült vékony lepény, a paradicsom- vagy tejfölszósz, a különböző feltétek, majd a reszelt, szeletelt sajtok. Az alap pizza, mely a paradicsomos szószt és a sajtot tartalmazza, margherita névre hallgat. Országtól, várostól, ízléstől, étteremtől függően ezer és egy fajta verziója létezik manapság a pizzának. Ebben a cikkünkben igyekeztünk érdekes, vicces, különös, elgondolkodtató tényeket hozni Önöknek a pizzáról.

 

 

 

Február 9-én van a pizza világnapja. Azonban ha ez még nem lenne elég, Amerikában ebben a hónapban, októberben egy egész hónapon át ennek a finomságnak kedveznek az ott élők. Hihetetlen, ugye? Ez valószínűleg szorosan összefügg azzal, hogy az amerikaiak 93%-a legalább havi egyszer fogyaszt pizzát. Van hová fejlődnünk, ugye? Évente megközelítőleg 5 milliárd pizzát adnak el, és ebbe nem számolták bele a gyorsfagyasztott és félkész termékeket. Amerikában olyan is megesett, hogy egy pizzafutár tobb, mint 300000 forintnyi borravalót kapott két pizza kiszállítása után. Alaszkában például olyan pizzázó van, ahol nem autóval, biciklivel, motorral szállítják az ételt házhoz, hanem egyenesen repülőgéppel. 

 

 

Le mernénk fogadni, nem hallott arról a román férfiról, aki hetente közel 90 kilogramm pizzát megeszik. Biztosan Ön is szereti a pizzát, na de ennyire? Átlagosan évente 46 szelet pizzát fogyasztunk el, ez nagyon messze van az úr által elfogyasztott menyiségtől.
Legekről is beszélnék még egy keveset! A világ legdrágább pizzája közel hárommillió forintba került. A feltét háromféle kaviár, vörös garnélarák, mediterrán homár és tengeri tücsök volt. Ön megenné? A Guinnes Világrekordok könyve szerint csúcstartó valaha sütött legnagyobb pizza pedig 172 centi átmérőjű volt, és több, mint 12 kilót nyomott, 1990-ben sütötték Dél-Afrikában, azonban 2005-ben egy négyméteres pizza is elkészült, méghozzá Bull Bahr által.

 

Reméljük, pár új információt olvashatott az imént. Ha ezek után Önnek is megjött a kedve egy finom pizzához és készítse el otthonában. A tészta csapnivalóan egyszerű, dolgozzon össze egy tálban 2 dl tejet, 1 dl olajat, 40 dkg lisztet, egy csipet sót, cukrot, egy zacskó instant élesztőt, és hagyja pihenni. Nem sokkal ez után már nyújthatja, ízesítheti, feltétekkel pakolhatja tele, és sütheti is. Amennyiben nem akarja kézzel összedolgozni a hozzávalókat, a Bosch robotgépe biztosan nem hagyná cserben. A sütéshez ajánlanánk Önnek egy kerámiabevonatos pizzatepsit, hogy a formája is hibátlan legyen. Ha elkészült a remekmű, pizzavágónk segítségével szabályos szeletekre vághatja, vagy akár egyben is tálalhatja pizzatányéron.

Ugye milyen ínycsiklandó? Jó sütést és jó étvágyat kívánunk!