Üdvözli a Vasedény!

A legjobb tapadásmentes serpenyő a Vasedénynél

Melyik a legjobb tapadásmentes serpenyő? Egy jó serpenyő kincset ér a konyhában, és az egyik leggyakrabban használt konyhai eszközünk is, ezért jól meg kell gondolnunk milyen típusú serpenyőt vásárolunk.

 

Öntöttvas serpenyő
A legrégebbi típus. Masszív, jól bevált, anyu meg nagyi még csak ezzel nyomta, bármit is készített. Végül is, ha gondolod, megállhatsz ennél, de azért vedd számításba, hogy többet kell foglalkoznod a karbantartásával, mint a nem öntöttvas társaiéval. Érdemes az első használat előtt elvégezni rajta az úgynevezett beavatást, ami a következőképp néz ki: a serpenyőt meleg vízzel és mosószerrel alaposan elmosod, majd szárazra törlöd. A külső és belső részeknek ugyanannyi figyelmet szentelve bekened némi olajjal, majd a sütőben vagy a tűzhelyen felhevíted. Amikor az olaj már füstölni kezd, hagyod kihűlni, majd megismétled néhányszor a folyamatot. Hátrányuk, hogy nagyon nehezek, viszont robusztus voltuknak köszönhetően úgyszólván örök életűek. Zománcozott kivitelben is kaphatók. Elektromos és gáztűzhelyen, kerámia és indukciós főzőlapon egyaránt használhatók.

 

 

Tapadásmentes serpenyők
Speciális bevonatuk lehetővé teszi a nagyon kevés zsiradékon történő, akár zsiradékmentes sütést-pirítást – az odakozmálás veszélye nélkül. Az ilyen serpenyők jó hővezetők és nagyon gyorsan felforrósodnak, továbbá könnyűek, így szükség esetén megerőltetés nélkül rázogathatod bennük az ételt. A legtöbb tapadásmentes bevonatú serpenyő indukciós főzőlapon is használható. Tapadásmentes serpenyőből érdemes többféle méretet beszerezni, így mindig a leginkább megfelelőt választhatod tükörtojáshoz, palacsintához, húsokhoz és tészta- vagy zöldségételekhez. A tapadásmentes serpenyők közé sorolhatóak a Teflon bevonatú serpenyők is. A teflon egy tapadásmentességet biztosító bevonat, ami az alumínium-vagy acélserpenyők belsején jellemző. A teflonnak köszönhetően alig, vagy egyáltalán nem kell zsiradékot használni, és az ételt is könnyebb kiszedni a serpenyőből.

 



Rozsdamentes edények
A rozsdamentes anyagból készült lábasok felülete egyenletes és kemény, így nagyon könnyen tisztíthatók, még a makacsul beleégett ételek is viszonylag egyszerűen eltávolíthatók. A felület a keménysége miatt szinte alig karcolódik, s nem szükséges speciális kanál, vagy villa használata az edényhez. Általában a rozsdamentes edények kiváló minőségű termékek, a falak és az alj vastag, a füleket gyakran szegecsekkel rögzítik az edény testéhez. Kiválóan használhatóak indukciós tűzhelyen, s természetesen a hagyományos gázlángos, vagy elektromos tűzhelyeken is megfelelő választásnak bizonyulnak. Főzőlapon és hagyományos rezsón is használhatók.