Üdvözli a Vasedény!

Egy forró tea az őszi hűvösben

A tea Kínából származik, méghozzá Sheng Nong császár nevéhez köthető. Ha időben is tájékozottak szeretnénk lenni, Kr.e. 2737-ben terjedt el igazán. A legenda szerint a császár felforraltatta a vizet fogyasztás előtt, és egyszer egy belehullott levél illata elvarázsolta őt. A kínaiak alapvetően abban hittek, hogy ez az ital ápolja és meghosszabbítja az életet, szellemileg tisztává és frissé teszi őket. Napjainkra azért ez a felfogás némileg megváltozott. Szomjoltó, frissítő hatásáért és aromájáért fogyasztják szívesen az emberek. Más és más országokban különböző hagyományok szerint készítik, fontos, miben, mikor szervírozzák, milyen okból isszák, miben főzik.

 

 

Többféle teát ismerhetünk, változó, ki melyiket kedveli jobban. A legelterjedtebb máig a fekete tea. Fő termőhelye Sri Lanka, India és Kenya. Legnépszerűbb változatai a Ceylon és az Assam. A zöld teával folytatnánk, mely termőterülete főként Kína és Japán. Különös odafigyeléssel állítják elő ezeket a teákat, koffein tartalmuk alacsonyabb. Ismertebb fajták a Gun Power és a Sencha.A fehér tea kevésbé ismert, Dél-Kínából származik, ez a legkiválóbb, legfinomabb tea. Kevés koffeint tartalmaz, ám antioxidánstartalma a zöld tea duplája. És ezek mellett sok sok kevésbé ismert teakülönlegesség is létezik, mint például a sárkány tea, a Pu Earh öreg tea, virágzó teák, rooibos tea, és a különféle gyümölcsteák, gyógyteák.

 

A megfelelő tea receptje ismert, melyet számos kísérlet során tudtak megállapítani. 200 milliliter forrásban lévő vizet öntsünk a teafilterre. Ezt áztassuk pontosan kettő percig, azaz 120 másodpercig. Ez után a filtert távolítsuk el, majd öntsünk hozzá 10 milliliter tejet. A fogyasztás előtt 6 percet, azaz 360 másodpercet kell várni, így az ital hőmérséklete 60 Celsius fokra csökken, íze ekkor a legízletesebb.Otthoni használatra ajánlanánk Önnek elektromos, filteres teafőzőt, dugattyús teafőzőt, teatojást műanyag és inox kivitelben, valamint filtertartót, teaszűrőt, tea adagoló kanalat is.