Üdvözli a Vasedény!

Ön ismeri a februári jeles napokat?

A február egy szeszélyes hónap, akár időjárás, akár a napok tekintetében. Négy évente szökőév van, és 2020-ban pont egy nappal hosszabb ez a hónapunk. A Gergely-naptár alapján az év átlagos hossza 365,2425 nap. Ez okozott némi csúszást, az évszázadok alatt 10 nap különbség alakult ki a Julián-naptár és a csillagászati naptár között. Így 1587-ben, a Gergely naptár elfogadása után október 21-e, szombat után november 1-je, vasárnap következett.A gyakorlatban napjainkban ez annyit jelent, hogy minden negyedik februárunk egy nappal hosszabb. Sokan azt hiszik, az utolsó nap a szökőnap, azonban valójában a 24.-e.Ez a hónapunk olyan jeles napokkal büszkélkedhet, amikről kevesen tudnak. Ilyen a köztársaság, a civilek, a rejtvényfejtők, betegek, ápolók, epilepszia, vagy akár az áldozatok napja. Ezek kevésbé ismert napok, dátumuk fix, akárcsak a Valentin napé.

 

Február 14-én rózsaszínbe, pirosba borul a világ, hisz ez a szerelmesek napja. Sokan nem tudják, honnan is ered ez a dolog. Szent Bálint, azaz Valentin, vagy Valentinus a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Hazánkban nem alakult ki Szent Bálintnak a kultusza, de az idő múlásával Valentin-napként, a szerelmesek ünnepeként elnépszerűsödött. A legtöbb boltban megjelennek piros, rózsaszín ajándékok, apróságok, bonbonok, plüssök, virágok. A szerelmesek gyakran lepik meg egymást apró dolgokkal, meghívásokkal, programokkal. A Vasedény is gondolt a szerelmesekre, Valentin-napi akciónk termékei között biztos Ön is talál valamilyen kedves ajándékot szíve választottjának. Ötletes lehet egy romantikus színösszeállítású lábosszett szeretett hölgynének, esetleg kávéimádó urának egy utazó bögre. Közös programra vágynak, fondue készletünkkel igazán meghitté tehetik az estét, szív alakú tojásformánkkal pedig a reggelit. Mindketten szeretik a kávét, teát? Bögre szettünk is kiváló ötlet lehet. 

 

A romantikát kicsit elhagyva, nem szabad elfelejtenünk a farsangot. A farsang vízkereszttől, január 6-tól, húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. A farsangi ünnepséget forgatag, jókedv jellemzi. A tél vége, a tavasz kezdete, a termékenység és a bőség ünnepe. A maszkok az ünneplés jelképei, a maszkos alakoskodás tulajdonképpen a farsang eszköze. Hazánkban főleg a kisebbek körében népszerű, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban a gyerekek nagy előszeretettel öltöznek be, elengedhetetlen a farsangi fánk sütése is. Ehhez ajánlanánk Önnek néhány terméket. Tésztáját összegyúrhatja maga is a szilikon tésztadagasztó zsákban, de ezzel a Hauser dagasztógéppel még könnyebben elkészülhet a finom édesség. A megkelt tésztát pedig ezekkel a szaggatókkal könnyen formázhatja.

 

 

A farsanghoz szorosan kapcsolódik a busójárás is, mely 2009 óta az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján is szerepel. 2012 óta hungarikumnak is számít, ez pedig a mohácsi civil társadalom, a busócsoportok és a maszk-, jelmezkészítők sikere. Ez tulajdonképpen egy télűző fesztivál, mely farsang vasárnapjától húshagyó keddig tart. A telet jelképező koporsót máglyán égetik el, közben pedig a főtéren maskarákba bújva táncot járnak. A farsang letelte utáni első nap hamvazószerda. Ez is egy jelentős nap, főként a vallásos emberek számára, ez a nagyböjt első napja. Ezen a napon a katolikus templomokban szentelt hamuval rajzolnak keresztet a hívők homlokára.

 

 

Ön is várja már a tavaszt, igaz? A farsang közeledtével egyre közelebb kerülünk a jó időhöz is. Azt pedig, hogy mit ígér az időjárás, február 24-én, Mátyás napján megtudjuk. Ha talál jeget, megtöri végre, azonban ha nem, még csinál, így várnunk kell majd a melegre kicsit.