Üdvözli a Vasedény!

Közeleg a Black Friday. Ön mit vesz?

A Black Friday kifejezést először 1869-ben használták, a pénzügyi válságot jellemezték vele az USA-ban. Utána közel száz év múlva, 1961-ben a hálaadást követő napot nevezte így a rendőrség Philadelphiában a nagy dugók miatt. Kezdetben negatív töltete volt ennek a kifejezésnek. Öt évvel később egy összefogás indult a helyi kereskedőkkel, megpróbálták átalakítani ezt a negatív jelentést. Ezek után hivatalosan is november negyedik péntekén indult meg a karácsonyi vásárlások sorozata, innen kapta ezt az elnevezést a manapság elnépszerűsödött akcióhullám, mely egyre népszerűbb szerte a világon.
Népszerű történet az is, miszerint a könyvelők különböző tintával dolgoznak, ha egy cég veszteséges, pirossal, azonban ha átfordul nyereségessé, fekete tintával írnak tovább. Az év vége felé egyre több kereskedőnél jelenik meg a profit, lesznek feketék a számok.


Néhány érdekesség a Black Fridayt illetően:
- Közel 135 millió ember vásárol ezen a napon.
- 2010-ben 212 millió vásárló együttesen 3900 millió dollárt költöttek. Az így kapott egy főre jutó vásárlási összeg 365,34 dollár, azaz nagyjából 80375 forint.
-2008-ban Jdimytai Damour, a Long Island-i Walmart ideiglenes munkavállalóját halálra taposták, mikor a tömeg türelmetlenül az ajtónál tolongva várta az üzlet nyitását. Az ott dolgozók megpróbálták feltartani a tömeget, de végül a közel 2000 ember nyert és az ajtót betörve a férfit elsodorták. Megpróbálták újra éleszteni, mindezt sikertelenül. A reggeli incidensben további öt vásárlót kellett kórházba szállítani.
- Az amerikai lakosság több, mint 30%-a vásárol a Black Fridayen.


Magyarországon 2013. november 29-én tartották meg az első Black Fridayt, mely során hatalmas kedvezményekkel vásárolhattak az emberek. 
Hazánkban olyannyira elterjedt ez a vásárlási őrület, hogy sok áruház elő akciókat is csinál, októberben is összefuthatunk Black Friday akciókkal, esetleg a november utolsó előtti péntekje sem fix, az azt megelőző vagy azt követő hétvégén is vásárolhatunk kedvezményesen.
Nagy előnye még a netes vásárlási lehetőség. Sokan inkább megrendelnék a termékeket, elkerülve a boltokban, utakon kialakuló hatalmas tömegeket.