Üdvözli a Vasedény!

Passzírozásra fel!

Legtöbb ételünk alapanyaga a paradicsom. Háztartástól függ, hogy ez konzerv, házi befőtt esetleg friss zöldség formájában kerül az ételbe. Sokan gondolunk mumusként a paradicsombefőzésre, hiszen nagyobb mennyiségű paradicsomot kell vennünk, előkészítenünk, órákig bíbelődni vele, főzni, tiszta üveget keresni, melegben tartani. Több a belefektetett energia, mint a végeredmény öröme? Adnánk néhány tippet, amivel könnyebbé válhat ez az éves program.
Egy kis odafigyeléssel megkönnyítheti munkáját és az elkövetkező évben hátradőlve élvezheti munkájának termékét, ami ráaadásul igazán egészséges, Önnek ízlő lesz. 

 

 

Először is kezdjük a legfontosabbal, az alapanyag. Nem mindegy, milyen paradicsomot választunk a befőtt készítéséhez. Sok sok paradicsomfajta közül felsorolnánk azokat, amik ideálisak befőzésre: Kecskeméti 549, Marmande, Kecskeméti jubileum, Ace, Mobil. Ezek közepes méretű, finom ízű, lédús paradicsomok. Fontos az is, hogy ne a legkeményebb darabokkal kezdjük, inkább várjunk velük pár napot, ha érettebbek, puhábbak, nemcsak finomabb lesz a végeredmény, de könnyebben tudunk dolgozni is.


Ha az alapanyag már megvan, néhány befőttes üvegre és egy jó passzírozóra lesz csak szüksége. Passzírozók terén is nagy a választék, válogathatunk anyag, tulajdonság és ár alapján is. 
Színessé teheti konyháját a műanyag paradicsompasszírozóink egyikével. Ezeket cserélhető tárcsával árusítjuk, melyek alkalmasak hal, paradicsom, gyömölcs passzírozására is. A különböző nagyságú lyukak más más funkciókkal látják el passzírozónkat. Ha ennél masszívabb termékre vágyik, nézze meg Leifheit rozsdamentes passzírozónkat is. Asztalra szerelhető berendezések is léteznek, színes és elnyűhetetlen rozsdamentes verziók is. Ezekből bővebben itt válogathat, ajánljuk figyelmébe oldalunk kínálatát. 


Most pedig vegyük lépésről lépésre, hogyan is álljunk neki!
A nyers paradicsomokat válogassuk ki, a nagyon sérülteket inkább tegyük félre. Mossuk meg őket alaposan, majd kezdjük el felaprítani. Vághatjuk kockákra, szeletekre, ahogy nekünk kényelmesebb, a lényeg az, hogy a sérült, kevésbé egészséges részeket jó mélyen vágjuk ki.
Ha ezzel a résszel végeztünk, egy kimondottan erre a célra használható edénybe szórjuk bele az aprított paradicsomot, öntsünk alá kevés vizet, hogy le ne égjen amíg saját levet ereszt, és már tehetjük is a tűz fölé. Ízlésünk szerint természetesen ízesíthetjük is, ám ez nem kötelező.
Addig főzzük így, míg a héja elkezd ráncosodni. Ekkor forrón passzírozzuk le, az így kapott lét pedig kezdjük el újra főzni. Vegyük le a tűzről a lábasunkat, ha a elfőtte a habját, ne főzzük túl.
A késztermék állaga tőlünk függ. Ha sűrűre szeretnénk a befőttet, tovább forraljuk, főzzük kicsit, azonban ha hígabbra vágyunk, óvatosan bánjunk a tűzzel, hiszen finomabb a paradicsom saját leve, mint a hozzáadott víz által kialakult íz.


A fűszerezésről sem szabad elfelejtkeznünk. Az összes levet sose fűszerezzük, inkább csak egy részét. Mindig maradjon sima paradicsomlé is, fűszerezni utólag is lehet, sosem lehet tudni, pár hónap múlva milyen ételt készítenénk majd. Ha házi ketchupról van szó, akkor jó, ha fűszeres, ebbe mindig kerüljenek finom ízesítők, de csak az ízlésünk szerint. A paradicsomhoz jól illenek a következő fűszerek: rozmaring, zellerzöld, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, oregánó, babérlevél.
Miután levettük a tűzről paradicsomunkat, adjunk hozzá kevés szalicilt a tartósság érdekében, majd töltsük alaposan előre megtisztított üvegekbe. Ezeket a csavaros tetővel rendelkező üvegeket vizezett celofánnal zárjuk le. Ha kihagynánk a tartósítószert, 10 percre fordítsuk fejjel lefelé a kész üvegeket. Kihűlésig pedig hagyjuk száraz dunsztban.

 

Érdemes egyszerre nagyobb adaggal dolgozni, hiszen jár némi munkával.
Ha viszont úgy döntött, Ön is elrakná saját paradicsomlevét otthon, egész évben élvezheti majd munkája finom gyümölcsét!